Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

José Bové a prepaus dels presonièrs politics catalans:“Çò que fasèm ara es inacceptable”

Segon l'èurodeputat ecologista e altermondialista occitan, “i a nòu personas en preson, e fasèm pas res. Nos sèm pas bolegats, e aquò es dramatic”

Lo 29 de mai passat, de parents dels presonièrs politics catalans anèron a Estrasborg (Alsàcia) per explicar al Parlament Europèu lor situacion. Puèi, lo grop parlamentari ecologista ALE faguèt una reünion a pòrta clausa per ne parlar. I participèt Diana Riba, femna de Raül Romeva, conselhièr de la Generalitat encarcerat e èx-deputat ALE del Parlament Europèu. Riba expliquèt als collègas de son marit la situacion dels presonièrs politics catalans. Demest las intervencions dels eurodeputats ecologistas, volèm soslinhar la de l’occitan José Bové, que la publica lo jornal catalan VilaWeb.
 


“Soi content que poscam aver aqueste debat, que l’aviatz pas previst e que fin finala l'avètz acceptat. Vos en grandmercegi. Ça que la, Raül es en preson dempuèi longtemps e nòstre grop a pas res far per ensajar de metre fin a aquela injustícia. Aquò pòt semblar dur, mas la vertat es que se comparam nòstras intervencions ben justificadas contra lo govèrn d’Ongria o lo govèrn retrograd de Polonha, çò que fasèm ara es inacceptable. Raül Romeva es en preson, i a nòu personas en preson, e fasèm pas res. Nos sèm pas bolegats, e aquò es dramatic.
 
Fòrça setmanas son passadas dempuèi que los detenguèron. Fòrça meses ja. Anèrem davant la preson per conéisser lo cas de près. Èrem davant la preson un cèrt nombre de deputats. Mai que mai de regionalistas, e ieu, deputat ecologista, los acompanhèri. Foguèrem expulsats de davant de la preson e nos refusèron l’intrada. Ieu meteis o raportèri a la ministra de la justícia francesa per qu’interpelèsse son omològa espanhòla e me respondèt qu’«amb los espanhòls [avián] absoludament pas cap de discussion».
 
Cresi qu’ara podèm pas simplament aplaudir. Es l’emocion que parla e es normal. Cal qu’agiscam. Es pas normal que lo Parlament Europèu accèpte que d’ancians èurodeputats del parlament sián totjorn en preson. Es pas normal qu’ajam pas pausat cap de question al Conselh. Que nos cal far ara que nos trobam en aquesta situacion? Ieu pensi que nos devèm engatjar. Es pas lo moment de far una reünion sus nòstra posicion, s’es en favor o contra Catalonha. Es pas aquesta la question. La question es la democracia, la libertat. Cossí es possible qu’un país encarcère de personas qu’an fach pas cap d’accion de violéncia? De personas qu’an defendut simplament amb un duèl dialectic lors idèas politicas e qu’ara son de presonièrs politics. Son de presonièrs politics dins un país europèu! Aquò es quicòm que podèm pas acceptar.
 
Vòli que fagam un debat, non pas sul fons ni mai sus las posicions. Aurem de diferéncias al Conselh. Mas vòli un debat estrategic sus cossí devèm agir. I a una plataforma constituida al Parlament Europèu d’una trentena de deputats de grops diferents.  Es necite qu’aquesta question siá portada a la reünion dels presidents de grop. Podèm pas acceptar la situacion e es necite que dins la reünion que ven interpeletz los autres grops politics. E perqué pas? Abans d’acabar la setmana, devèm far una letra que demande la liberacion de nòstres collègas, de nòstres èx-deputats.
 
Cresi que se parlèssem d’un autre país, d’un país de l’èst, seriam ja mobilizats totes. Mas o compreni pas. Tant que s’agís d’Espanha nos bolegam pas. Sèm pas los sols, mas es un problèma del parlament e sèm nosautres que lo devèm resòlver, perque podèm pas daissar nòstres amics e collègas en preson.”

 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
3.

Es molt insostenible, i fa molta ràbia, però en les veiem amb un estat feixista que no fou derrocat al 1945, i ara ens torbem amb les conseqüències.
Ells no donen motius només anem contra la seva constitució, i la seva llei, doncs sabeu que!? Si no hi entrem la les canvíin, que les lleis son per servir al Poble. no el Poble les lleis.
Això no durarà gaire, les han fet de massa grosses, però no estaria de mes que Europa ajudés una mica, que això es massa injust.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
2.

Una gran persona en defensa dels pobles trabalhadors del mond. Per l'esquerra començant per Lenin, totas la nacions tenen dret a ser liuras e de defensar lo dret d'autodeterminacion.

  • 8
  • 1
carles països valencians
1.

situació inaceptalbe?

sr José bové: és aceptable el saltar-se la constoticiò i humiliar a molts catalans que se senten 100% catalans i espanyols, calle vostè per favor que no sap ni d ela missa la meitat.
assabentes be del que passa a catalunya abans de parlar prenent només una paer tde la història.
Els politics empresonats ja sabien el que passaria si optaven per anar per damunt la llei que regula la vida dels espanols.
per favor si no sap calle, o més bé escolte la veu de milers de catalans ferits i arrimats al marge per l'independentisme feixiste i exclusiu

  • 0
  • 18

Escriu un comentari sus aqueste article