Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Carles Puigdemont en libertat

La justícia alemanda accèpta pas lo delicte de “rebellion” e ara se deurà prononciar sus l'acusacion de malversament de fonzes

| Carles Puigdemont
La justícia alemanda decidiguèt ièr dijòus de daissar en libertat lo president de la Generalitat de Catalonha en exili, Carles Puigdemont, contra una caucion de 75 000 èuros, e mai reconeis pas lo delicte de “rebellion”, un dels dos delictes indicats per Espanha dins lo mandat d’arrèst internacional. La Cort Superiora de Justícia de Schleswig-Holstein a dich que “l’extradicion es inadmissibla”.
 
Ara, Puigdemont deurà restar en Alemanha fins que la justícia resòlga l’autra acusacion, la de malversament de fonzes per aver organizat lo referendum d’independéncia del 1r d’octòbre passat. Los jutges alemands an dos meses de relambi per desblocar aquela situacion.
 
Mentretant, sabèm pas encara ont demorarà Puigdemont, mas si que sabèm que lo partit d’esquèrra Die Linke li a prepausat una “residéncia permanenta”, çò podem legir sul blòg de la deputada Zaklin Nastic, que vesitèt Puigdemont a la preson dimenge passat.
 
La defensa alemanda de Puigdemont a celebrat la decision del jutge perque considèra que l’acusacion de rebellion èra “vergonhosa” e “aviá pas cap de basa”, çò ditz dins un comunicat l’avocat Till Dunckel. La defensa alemanda tanben precisa que lo jutge alemand vòl mai d’informacions sus las acusacions de malversament de fonzes abans de decidir cossí seguir la procedura.
 
Se lo jutge escarta tanben aquela acusacion, Puigdemont poirà tornar en Belgica, mas pas dins l’estat espanhòl ont lo mandat d’arrèst “nacional” es totjorn en vigor.
 
 
“Un grand succès”
 
Segon l’avocat catalan de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, s’agís d’un “grand succès”. Dins de declaracions a la television de Catalonha TV3, l’avocat precisèt que s’Alemanha accèpta pas l’extradicion, “la consequéncia logica es que los autres estats fagan çò meteis”.
 
 
Las justícias bèlga e escocesa an tanben daissat los elegits catalans en libertat
 
La justícia bèlga a tanben daissat en libertat los ministres catalans en exili Toni Comín, Meritxell Serret e Lluís Puig, e mai sens cap de caucion. Tanben la justícia escocesa daissèt en libertat l’elegida exiliada Clara Ponsatí.
 
 
Espanha arrèsta Falciani
 
Espanha detenguèt aquesta setmana l’informatician monegasc Hervé Falciani, cercat per la justícia soïssa per aver revelat de miliards de dolars amagats en aquel país alpenc. Mas l’endeman de son arrestacion, lo jutge lo daissèt en libertat susvelhada. Se sospiècha que l’estat cercariá d’escambiar Falciani contra l’elegida catalana Marta Rovira, exiliada en Soïssa e tanben perseguida per un mandat d’arrèst internacional. Mas per ara aquesta es pas estada arrestada, e lo govèrn soís considèra que l’eventuala extradicion de Falciani pòt pas abotir a un escambi de presonièrs.
 
 
Quines elegits catalans son perseguits o encarcerats?
 
A l’ora d’ara son jutjats per la Cort Suprèma espanhòla los elegits seguents:
 
— per rebellion: Dolors Bassa, Toni Comín, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Clara Ponsatí, Carles Puigdemont, Raül Romeva, Marta Rovira, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Turull;
 
—per malversament de fonzes e desobesissença:  Meritxell Borràs, Carles Mundó, Lluís Puig, Meritxell Serret, Santi Vila;
 
— per desobesissença: Ramona Barrufet, Mireia Boya, Lluís Corominas, Anna Gabriel, Lluís Guinó, Joan Josep Nuet, Anna Simó.
 
Totes los jutjats son de caps de las listas electoralas de las tres candidaturas independentistas (Amassa per Catalonha, ÈRC e CUP) elegits a las darrièras eleccions regionalas del 21 de decembre passat.
 
D’aqueles, nòu son en preson, sèt en exili e los autres a l’espèra d’èsser tornats convocar.
 
Demest los embarrats cal mençonar Jordi Cuixart e Jordi Sànchez, presidents de las doas principalas associacions independentistas, que son encarcerats dempuèi lo 16 d’octòbre passat.
 
Enfin, seràn pas jutjats los caps del Partit Democrata Neus Lloveras, Artur Mas e Marta Pascal.

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
24.

Cal negociar Puigdemont e Mariano, Mariano e Puigdemont, amb mediadors de l'Union Europea e dins la Constitucion. Pel reconeissement de la Nacion Catalana, lo concert econòmic, blindar la lenga e cultura, per las seleccions esportivas catalanas, alliberament dels presos,.......Cap del dos en té ganes de negociar, es coma si anassin al dentista a arrebassar-los un caixal. Mas estan obligats politicament per poder solucionar la situacion. Visca la magnífica Nacion Catalana !

  • 0
  • 0
Pirolet
23.

#20 O tens les ulleres mal graduades o no saps llegir, home!
O es que vas llegir una traducció de l'alemany feta pels incultes del PP que només saben parlar un castellá carpetovetónic i un anglés per turistes en vacances?
Pobre botifler il.lusionat!

  • 2
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
22.

Bona, a cal que tot Europa vegi el que ja veu tothom, que espanya es un estafa a tot nivell, que la seva justícia, la seva policia, el seu govern i tota la resta, es una immensa farsa i una presa de pel a la intel·ligència humana, i que a Europa això no es pot permetre.
Potser si al 1945 haguessin derrotat al dictador? Ah, llavors si.
Confiem en Europa tot arribarà, i també per Occitània, no pot tardar.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 3
  • 0
carles països valencians
21.

(diari ahui) l'independentisme està desbruixolat i dividit El govern alemany diu ara que les paraules de la ministra de justícia sobre Puigdemont van ser "un malentès" El portaveu de l'executiu de Merkel afirma que no es posarà en contacte amb el president català EFE Berlín 09/04/2018 16:01 El ministeri de Justícia alemanya s'ha fet enrere de les declaracions que va fer divendres la titular, Katarina Barley, en què va avalar la decisió de la justícia alemanya de no extradir Carles Puigdemont per un delicte de rebel·lió. Així, el portaveu d'aquest ministeri, Piotr Malachowski, ha explicat que Barley ha parlat amb el seu homòleg espanyol, Rafael Catalá, per aclarir el "malentès" pels seus comentaris sobre la decisió de la justícia alemanya. Així, el portaveu ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que Barley "no va prendre ni prendrà cap postura" sobre un procés judicial en marxa, que "no hi va haver declaracions autoritzades" de la ministra i que s'ha d'esperar al que decideixi l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein. El diari 'Süddeutsche Zeitung' va publicar divendres que la ministra va qualificar "d'absolutament correcta" la decisió de l'audiència de descartar el càrrec per rebel·lió i va afirmar: "Ho esperava". A més, també va avisar que la justícia espanyola ho tindria difícil per justificar el delicte de malversació: "No serà fàcil". Barley, a més, va afirmar que es podia començar a "parlar també dels components polítics" del procés judicial. Fonts del 'Süddeutsche Zeitung' han assegurat a l'agència Efe després d'aquesta roda de premsa que les declaracions es van produir en una trobada confidencial de la ministra amb mitjans alemanys. Tot i la insistència dels periodistes durant la roda de premsa, el portaveu del ministeri de justícia ha evitat respondre si Barley va dir aquestes paraules divendres passat. Tampoc ha contestat a les preguntes directes sobre les declaracions relatives als "components polítics". L'executiu de Merkel no es posarà en contacte amb Puigdemont Per la seva banda, el portaveu de l'executiu alemany, Steffen Seibert, va assegurar que el govern alemany no té "expectatives polítiques" respecte al procés polític i que en cap moment s'ha posat o preveu posar-se en contacte amb Puigdemont. El govern d'Angela Merkel té el "convenciment que el conflicte català pot i s'ha de resoldre's dins del marc de la Constitució i de l'ordre legal espanyol" i té "l'esperança" que "dins la política espanyola hi ha moviment en direcció a una reconciliació" i que aquesta sigui la "intenció" de tots els actors. "Però això ho deixem a Espanya, als seus actors polítics", ha afegit Seibert, qui també ha recordat que el govern alemany continua considerant el conflicte com una "qüestió interna" d'Espanya, un "Estat de dret democràtic" i que ha de resoldre la qüestió garantint "l'ordre constitucional".

  • 15
  • 19
carles països valencians
20.

Alemanya desautoritza la seva ministra de justícia per les seves paraules sobre l'extradició d'Puigdemont

NYAS COCA!!!!!!!!!!!
¿Enteneu els occitans que sou catalans esta expressió dela llengua valenciana? podeubuscar-la en el diccionari normatiu valencià (que no català)

hala... continueu llegint ....


Des del Ministeri asseguren que «no va prendre ni va a prendre postura» sobre un procés judicial en marxa i que ' «no hi va haver declaracions autoritzades» de la ministra

La ministra de Justícia alemanya, Katarina Barley / L. R.

Efe. Fa 2 hores
El Ministeri de Justícia alemany ha informat avui que el seu titular, Katarina Barley, va parlar ahir amb el seu homòleg espanyol, Rafael Catalá, per aclarir el "malentès" pels seus comentaris sobre la decisió de la justícia alemanya en l'extradició de l'expresident autonòmic català Carles Puigdemont.

El portaveu del Ministeri de Justícia, Piotr Malachowski, ha assegurat avui, en una roda de premsa rutinària, que Barley "no va prendre ni va a prendre posició" sobre un procés judicial en marxa, que "no hi va haver declaracions autoritzades" de la ministra i que cal esperar al que decideixi l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein.

Per la seva banda, el portaveu de l'Executiu alemany, Steffen Seibert, ha insistit que Berlín té el "convenciment que el conflicte català s'ha de resoldre dins el marc de la Constitució i de l'ordre legal espanyol.

  • 11
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article