Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha: Arenys de Mar festeja los cinquanta ans de cultura audiovisuala en occitan

A l'iniciativa de la comuna e de l’occitanisme local, la vila a convidat lo director del CIRDÒC que farà una conferéncia amb lo sosten de l’INA

Lo Centre Cultural Calisay aculhirà l'eveniment a 18h45 dins sa sala nòbla
Lo Centre Cultural Calisay aculhirà l'eveniment a 18h45 dins sa sala nòbla
Se festeja uèi en Arenys de Mar (Catalonha) los cinquanta ans de cultura audiovisuala en lenga occitana. A l’iniciativa de la comuna catalana e del Cercle Occitan dels dos Arenys, la vila aculhirà una conferéncia del director del CIRDÒC, Benjamin Assié, entitolada “50 ans de lenga e cultura audiovisuala e Occitània.1968-2018”. L’eveniment lo sosten l’INA (institut francés de l’audiovisual).
 
 
Un fons documentari occitan unic al Mond
 
Lo CIRDÒC es a l’ora d’ara un fons documentari unic al Mond dins lo domeni occitan, e constituís la sola bibliotèca exclusivament consagrada a una lenga e a una cultura minorizadas dins l’estat francés. Aqueste patrimòni, enriquit d'un biais permanent a travèrs d’una politica d’aquisicions refortida, a per tòca d’èsser una memòria viva mesa a la disposicion de totes, grand public, estudiants, escolans, simples curioses o cercaires del Mond entièr.
 
Lo centre de documentacion, indispensable per manténer la cultura occitana, emplega 15 salariats e mena a bon tèrme mai de 800 projèctes culturals que genèran de retombadas economicas dins tota la region.
 
En 2011, lo centre avièt lo portal numeric occitanica.eu ont se pòt consultar de nombroses libres e documents de la bibliotèca.

   




 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

Del segle XI al XIII l'occitan era la lenga de la posia lírica mai pretigiosa de las lenga romanicas: mai de 400 trobadors, poètas en lenga d'Oc, fagueron de las tèrras occitanas l'endrech d'Euròpa ont se creava la literatura mai modèrna per l'epòca.

Reivindicar la lenga d'Oc, lenga dels trobadors, coma lenga cooficial al seu territori juntament amb lo francès; lo seu ensenhament generalizat de tots los alumnes e que dispose de mitjans de comunicacion, tv, radio, premsa, coma qualsevol lenga normal. Actualment es troba en greu perilh per la manca de reconeissement e d'ajuda oficial.
Presentar aquesta peticion davant : Lo Conselh d'Europa, l'UNESCO, lo Govern Francès....

Signat per IEOC, CAOC, Ajuntaments, Centres Culturals Occitans, Escolas d'Occitanas d'Estiu, Conselhs Regionals. Escriptors e artistas,......

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article