Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

A començat una protèsta mondiala contra lo cambiament climatic amb de centenats de detenguts

La protèsta se tendrà pendent doas setmanas e crida a la desobesissença civila e a la resisténcia pacifica per exigir de mesuras contra l’escalfament global

| @BeccyRyan
Comencèt diluns passat dins un seissantena de vilas del Mond entièr una campanha de resisténcia passiva amodada pel movement Extinction Rebellion amb la tòca de protestar contra la manca de responsa dels govèrns a l’urgéncia climatica. Tre que comencèt, las autoritats de cada vila arrestèron de centenats de manifestants, especialament a Londres, Sydney, Amsterdam e Berlin.
 
Solament a Londres, la polícia detenguèt 276 activistas qu’avián blocat la circulacion de veïculs suls ponts e per las carrièras del centre vila en utilizant de pega e de cadenas.
 
A Amsterdam, arrestèron mai d’un centenat de personas per aver blocada la carrièra adjacenta del Musèu Nacional d’Amsterdam o Rijksmuseum. “Planhèm plan d’aver barrat la carrièra, mas aquò es una urgéncia”, çò disiá la bandeiròla que los activistas portavan. La polícia menèt los detenguts al comissariat en autobuses publics.
 
Mentretant, a Wellington (Nòva Zelanda), arrestèron mai de trenta activistas qu’avián talhadas las principalas artèrias de la vila e qu’avián empedit l’accès a divèrses ministèris e quitament assautada una agéncia bancària.
 
A Sydney (Austràlia) detenguèron environ trenta manifestants qu’ocupavan una carrièra près de l’estacion centrala de la vila, per desobesir als òrdres de la polícia.
 
Enfin, a Nòva York, los manifestants pintèron amb de pintura roja lo Taur de Wall Street, un monument metallic simbòl del sistèma economic. Sul monument, un manifestant brandava la bandièra verda d’Extinction Rebellion.
 
Totas aquelas accions an espelit dins l’encastre d’una campanha coordenada a l’escala mondiala per Extinction Rebellion, una organizacion nascuda al Reialme Unit que reüssiguèt a blocar lo centre de Londres pendent 11 jorns en abril passat.
 
La tòca d’aquelas protestas es de mobilizar d’activistas dins lo Mond entièr per exigir la reduccion a zèro de las emissions de gases d’efièch de sèrra per l’an 2025 e evitar la pèrda de la biodiversitat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Compreni pas perquè i a d'aver tants de detenguts per una causa que no ten gaire importancia politica ?

  • 2
  • 0
Pitaluga
1.

"De centanats de detenguts." Se vei que los poders an escotat la Segolène que ditz que son de violents.

Lo Pontife defuntat diguèt un jorn:
"L'ostal crema e agacham endacòm mai!"

Dempuèi avèm avançat fòrça. Ara es:
"L'ostal crema, cal tustar suls pompièrs!"

Coma dins las banlègas?

Tot aquò per dire a quin nivèl son los "politics de poder".

  • 13
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article