Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Eleccions legislativas: 32 candidats occitanistas se presentan en tota Occitània

Los candidats son presents en Provença, Lemosin, Lengadòc, Bearn, Bigòrra, dins las Lanas, en Peiregòrd, Auvèrnha e Velai

Tèxte legit

32 candidats occitanistas se presentan jos l’etiqueta “Endavant” en tota Occitània a las eleccions legislativas de l’estat francés que se tendràn los 12 e 19 de junh que venon. Fan partida de la centena de candidats presentats pels diferents partits de Regions e Pòbles Solidaris. Los candidats son presents dins totas las regions: n’i a en Provença, Lemosin, Lengadòc, Bearn, Bigòrra, dins las Lanas, en Peiregòrd, Auvèrnhe e Velai. Son 16 femnas e 16 òmes de tot atge, de 19 ans a 75 ans.
 
Jol lèma “democracia, ecologia, territòris”, la candidatura d’Endavant presenta de candidats d’originas divèrsas, qualques unes de militants de partits occitanistas e d’autres sens cap de carta. Los tèmas màgers del programa electoral son la question de la descentralizacion, la necessitat de promòure la lenga e la cultura occitanas, la lucha contra lo cambiament climatic, la reparticion de las riquesas, lo drech de viure dignament al país e e tot çò que pertòca la democracia e las libertats fondamentalas menaçadas.
 

abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Yusuf
19.

Cal es la posicion de RPS sus :
* la pilhatge de l'arena dins los rius Pirenenc ?
* la gestion de los descais en Provenço e Lengadoc que n'i ai encara un procès per una "mafia" de Draguinhan ?
* la construccion de lotjamnet socials dins cada comuna per far baissar la pression inmobiliara per que degun n'a compres lo fonctionament del estatut de residente e son influencia sus los pretz,
* la politica de desindustrialisacion massiva del sur de França ?
* la renacionalisacion de la SNCF ?
* lo manteniment de la lineas per exemple lo tren de Pinhes que es amenaçat d'esser barrat ?
* lo desvelopament del TGV per exemple entre Montpelhier e Perpinya, o encara entre Bordeu e Tolosa ?
* la retira a 65 o a 60 ans ?
Sus aquels temas, los deputas actuals n'a pas trop levat lo votz de lo que sap ieu.

  • 0
  • 0
Nom o Pseudonim Endacòm
18.

#17 Es pas constructiu de criticar los de RPS, aquò fa pas avançar las causas ! sustot qu'a pas res a véser ambe la politica, son d'afars privadas.

  • 2
  • 0
Yusuf
17.

#13 e lo fraire de lasalle l agrada tocar lo cuol de la femnas como al jan ?
www.rtl.fr/actu/politique/jean-lassalle-accuse-d-agression-sexuelle-par-une-ancienne-attachee-parlementaire-7790611733/amp

  • 0
  • 2
Nom o Pseudonim Endacòm
16.

#11 Soi d'accòrd, cal en prioritat votar RPS, es a diser Lassala o Endavant per renforçar los movements regionalistas, e se n'i a pas nat candidats RPS, eventualament votar NUPES (Novèla Union Populara Ecologica e Sociala)... a condicion que sia pas un LFI designat, pr'amor que son jacobins.

Per exemple, vesi que en "Region Occitània", i a sièis circonscripcions NUPES per los del PS, Aviragnet sus la 8ena de Garona-Nauta, Rabault sus la 1èra de Tarn-e-Garona etc. (aquí qu'avètz un ligam : https://www.ladepeche.fr/2022/05/11/legislatives-2022-ces-candidats-socialistes-qui-se-maintiennent-en-occitanie-malgre-laccord-de-la-nupes-10289234.php)

  • 4
  • 2
Montagut Barcelona
15.

Molta sort a tots. Ho aconseguireu!

  • 7
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article