Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaLanas e LabritBaish Ador

Baiona: manifestacion per la lenga basca

Reclaman que los poders publics passen “d’una politica de responsa a la demanda sociala, a una politica de l’ofèrta generalizada dins totes los domenis”

Aperaquí 3000 personas manifestèron dissabte per carrièras de Baiona en reclamant de politicas lingüisticas per la lenga basca
Aperaquí 3000 personas manifestèron dissabte per carrièras de Baiona en reclamant de politicas lingüisticas per la lenga basca | @iagirreb

Tèxte legit

Aperaquí 3000 personas manifestèron dissabte per las carrièras de Baiona en reclamant de politicas lingüisticas per la lenga basca. “Per que lo basco visca, avèm de besonh de passar a un novèl cicle dins la politica lingüistica publica”, çò diguèron sus l’empont al final del cortègi los representants d’Euskal Konfederazioa, la federacion de las uèch principalas associacions per la lenga basca. “Las politicas minimalistas son ineficaças”, çò precisèron, segon Mediabask.

Dobrissián o cortègi los collegians que venián d’arribar de Bordèu en bicicleta. Partiguèron lo dimars 18 d’abril amb la revendicacion del drech de passar lo brevet dels collègis entièrament en basco.

Los manifestants remembrèron que la darrièra enquista sociolingüistica indica que, malgrat una pichona pojada del percentatge de locutors joves, l’usatge social e lo nivèl lingüstic dels bascofòns son a descréisser. Per o redreiçar reclaman que los poders publics —estat, region, departament e comunautat d’aglomeracion— passen “d’una politica de responsa a la demanda sociala, a una politica de l’ofèrta generalizada dins totes los domenis”.

Enfin, los representants d’Euskal Konfederazioa reafirmèron lor volontat de participar a un contracte amb l’estat coma lo que l'a signat amb d’autoritats regionalas pel breton e l’occitan.

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article