Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Mai de dètz linhas de tren TER menaçadas en Occitània

Estacion de Luishon
Estacion de Luishon | François Bouf
Segon la federacion d’usatgièrs de transpòrts FNAUT, un vintenat de linhas localas de camin de fèrre TER son menaçadas dins l’estat francés, dont mai de la mitat en Occitània, segon una infografia publicada sul sit de France Bleu. Dison que per manca de rendabilitat, l’SNCF voldriá suprimir aquelas linhas localas dins l'afar de dètz ans.
 
Linhas coma la de Limòtges-Briva, Montrejau-Luishon, lo Cevenòl o la linha de la Val de Ròia e fòrça d’autras serián concernidas. L’SNCF a pas desmentit aquelas informacions.
 
De mai, lo president de la FNAUT, Jean Sivardière, pensa que qualques linhas interregionalas son tanplan menaçadas, segon çò que declarèt a France Bleu. “Lo ret, fòrça car a servar, es vielhassós. L’SNCF l’esplecha mal, amb d’oraris indapatats als besonhs dels viatjaires e encara de correspondéncias mal caladas”, çò ditz Sirvadière que conclutz que tot aquò fa que los usatgièrs decidiscan cambiar lo tren per l'auto “e l’SNCF se servís d’aquela fugida massissa de la clientèla per justificar las barraduras de linha”.
 
La FNAUC acusa tanben las regions de daissar far. Qualques regions an autoritat sus aquelas linhas de camin de fèrre, mas investisson pas per las salvar per “manca de volontat politica”, çò ditz la FNAUT. Totun qualques regions an denonciat un servici insufisent de la part de l’SNCF, segon las informacions de France Bleu.
 
Siá fauta de l’estat, siá de las regions o siá de l’SNCF, lo camin de fèrre de proximitat es a desparéisser e òm pòt sospechar que se prenon de mesuras per far venir la linha “indesirabla”, segon çò que denonciavan ja lo mes de mai passat los usatgièrs del Cevenòl que manifestèron a Lanjac (Brivadés).

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pimflòid
2.

#1 Mercés per aqueste temoenhatge e aquesta analisi!

  • 1
  • 0
Pierre Lachaud Dournazac (87)
1.

Dempuei le jorn ente sei entrat à la SNCF en 1979 , ai auver parlar d'un rapport Guillaumat que parlava d'un scenariò ente las linhas de chamin de far non rentables serian suprimadas. I avia dedins las linhas dau massif centrau e la linha Limotges- Brive. A l'epoca quand disia aquò me fasia rire de me. Aura, quo es d'actualitat. Ai vist los cheminots occitans manifestar a Paris. Belcòp de cheminots de petitas vilas occitanas avian lor banderolas. Quo era tota l'occitania que defilava. Jamai, i ai vu una revendicacion especifica a l'occitania alaidonc que los catalans avia tots lo drapeu catalan.
A Paris las revendicacions occitanas eran nejadas dins las revendicacions generalas. A Paris, pensavan augmentacion daus salaris e amelioracion de las condicions de trabalh quand los occitans s'inquietavan du devenir de lòrs linhas. Ai vist una sola manifestacion que l'om pod qualifiat de regionala. Quo era en 1979 la velha que monta trabalhar a Paris una manifestacion organisada per lo partit comunista pour de las revendicacions regionalas.
Es pas lo prumier còp qu'ai dich qu'autre còp las linhas de chamin de far s'enfonçavan dins lo massif centrau per i cerchar una main d'œuvre e la ramenar sur Paris, o dins lo nord. Lo TGV a far belcòp de mau au Massif centrau. An deviar le trafic ;per Bordeu, Agen, Tolosa et Montpelier. Lo tren portet la vita le lonh d'aquel axe e la mòrt dins lo massif centrau. Quo era previst de lonja. Quò es pas la fauta a la region ni a la SNCF. Si i a pus ren a transportar i a pas da rasons d'i far passar daus trens op ben daus avions. Ai auver tanben parlar que las lihnas aerienas an tanben baissat lòr nombre de dessertas sur los aeropòrts de Limotges e de Briva. Aquò m' es demorat en travers. Los occitanistas avaian pas belcòp de moiens mas podian parlar. Adissiatz.

  • 10
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article