Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Torton dels Reis: reialme vèrsus fogassa de franchipana

La revista Slate publica un estudi que suggerís que las divisions gastronomicas coïncidirián amb de frontièras dialectalas

| Slate
La redaccion de la revista Slate ven de remarcar las diferéncias culturalas dins Occitània a partir d’una constatacion fòrça significativa. Los que manjan la fogassa de franchipana se trobarián sustot en Occitània del Nòrd (e en França). Los que manjan lo torton en forma d’anèl apelat reialme serián sustot en Occitània del Sud (e en Catalonha).
 
En avent remarcat que los quites redactors de la revista èran devesits per aquela tradicion gastronomica, faguèron abans Calendas un sondatge als legeires. Sus un escapolon de 2 225 responsas, an publicat un estudi que mòstra una clara separacion entre los domenis dels dos tortons. Ça que la, la fogassa de franchipana sembla d’èsser de mai en mai coneguda dins la zòna ont se manja abitualament lo reialme. Lo reportatge d’Slate o explica amb fòrça detalhs.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Xesc Ciutat de Mallorca
5.

Cresi que als jacobins los agada pas lo tortell de reis, ni la cavalcada de reis del 6 de gener,ni los regals de reis, ni los reis Melsion ,Gasper e lo negre Baltasar. És una mania portada a las darreras consequèncias. Mas és força bo l'article, encara que hi ha mais menjars e productes que separen lo N e lo S. A veire si es comença a reconèixer aquestes diferèncias a F. La manera de conquistar lo N, és amb los bons menjars occitans,catalans,corsos e bascs. Per mi lo millor lo pan amb oli, amb tomatiga,olivas, e com que som vegetarià formatge. També ara per Sant Antoni m'agraden les espinagades de Sa Pobla que les faig amb mantega que es millor que l'oli. Reconèixer que hi ha plats amb mantega que són boníssim no vol dir que no pogem menjar oli, que's mais sa per la salut.

  • 0
  • 0
Lemosinaire
4.

Tradicionalament, minjavam de las coronas (que 'pelatz "reiaumes") en Lemosin, la franchipana me sembla 'n'importacion recenta.

  • 15
  • 0
Unitat
3.

#2 La franchipana es tanben occitana, es pas solament francesa. Avètz pas legit l'article?

  • 4
  • 6
Super Occitan Tolosa
2.

#1 La frangipana franchimanda es un desastre caloric ! Mangem san ! Mangem occitan Macarèl !

  • 7
  • 5
Pascau Tolosa
1.

A jo que m'agrada mei la frangipana. E pensatz que'm cau demandar l'asili culinari a Auvèrnhe o Champanha?

  • 6
  • 9

Escriu un comentari sus aqueste article