Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Alsàcia demanda un referendum per evitar de desaparéisser en 2016

Lo pòble alsacian accèpta pas la reforma territoriala francesa, compresa la fusion d’Alsàcia amb las regions de Lorena e Champanha-Ardena dins una macroregion, e, per tant, demanda un referendum

| European Minorities
Alsàcia vòl pas desaparéisser lo 1r de genièr de 2016, quand s’aplicarà la reforma territoriala francesa e quand la region germanofòna farà partida d’una macroregion amb Lorena e Champanha-Ardena. Dins aquel sens manifestèron dimenge un milièr de personas per carrièras a Estrasborg, segon çò que rapòrta L’Alsace.
 
 
127 000 signaturas per un referendum
 
E mai, de partits e d’associacions alsacianas ensajan d’obténer fins a la fin de març 127 000 signaturas, çò es lo 10% dels electors alsacians, per demandar un vòte sus l’avenir d’Alsàcia, segon çò que rapòrta Nationalia.
 
Promogut per la Federacion Democratica d’Alsàcia (FDA), los signataris demandan un referendum ont se pause la question seguenta: “Se desiratz que la region d’Alsàcia sollicite l’estat per experimentar una nòva organizacion territoriala pròpria a Alsàcia?”
 
Segon los movements que sostenon la peticion, amb la desparicion d’Alsàcia coma region oficiala se metrà en perilh son identitat çò qu’afectarà lo desvolopament economic, social e cultural. Es pr’amor d’aquò que demandan qu’Alsàcia venga una collectivitat territoriala amb un estatut especial coma ja o es Corsega.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega". Igualada (PP.CC.)
5.

Ànims no us desanimeu, semepre endavant.
Segur que us en sortiu.
"El Tàrrega".

  • 1
  • 0
antalya apraquital
4.

#3 Plan mercés per la bona prima.. vertat qu'auèi avèm agut una polida jornada...
per lo demai cal pas s'entrevar de çò que vòl o vòl pas lo govèrn Francés.
Sonque çò que volèm... e çò que mai compte es que nos agrada !

  • 1
  • 0
Lilian Chovèl Clharmont d'Auvernhe / Lo Crest
3.

Òc-es! Sèi ben d'acòrd d'embei aqueles alsacians... An rason!
Nòsautres en Auvernhe deuriam, tanben, faire la mesma chausa, e de demardar un referendum. Pardeque, ièu, trobe que la fusion d'Auvernhe deuriá se faire 'bei nos vesins dau Lemosin, par de rasons geogrficas, mas sobretot culturalas! E crese que i a de monde, aici, que pensan coma ièu.
Mas surat que l'estat francès voudra pas jamais, parque z'an trop paur d'aquestas unions de contradas occitanas!... Qu'es daumatge!

Bona prima a totes!...

  • 3
  • 0
Lutz
2.

Demandar son vejaire al pòble ? Quina idèia…

  • 4
  • 0
antalya apraquital
1.

E Occitània ? De que fa ?

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article