Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Marcha, una nòva plataforma per “amassar la societat civila occitana”

| MARCHA - Platafòrma de la Societat Civila Occitana

Es nascuda en reaccion a la decision d’Anem Òc d’organizar la manifestacion per l’occitan a Montpelhièr. Cèrca de crear un collectiu que represente l’occitanisme al marge dels partits e de las associacions dichas representativas.


Ven d’espelir sus Internet una nòva plataforma comuna occitana. Nomenada “Marcha!, plataforma de la societat civila occitana”, s’es creada en reaccion a la decision contestada del collectiu Anem Òc d’organizar una cinquena manifestacion per l’occitan a Montpelhièr, lo 24 d’octòbre de 2015. Aital exprimisson lor “desacòrdi sus lo biais d’organizar lo movement occitan dich «oficiau»”.
 
Los iniciaires de Marcha an escrich una crida per far valer lors motivacions. Contèstan la causida de Montpelhièr coma luòc de la nòva manifestacion unitària occitana e arcastan la “manca de transparéncia” dins las presas de decision dels organizaires. Tanben es constatada “la manca d’estrategia a tèrme lòng” e la necessitat que “lei questions de fons pausadas per la situacion de l’occitan uei devon menar a de respònsas ben bastidas”.
 
En partir d’aqueste constat, lo collectiu Marcha vòl èsser un nòu esplech per “amassar largament los individús que se reconeisson coma occitans, interessats per la defensa de la lenga e de la cultura occitanas, mas pas o pas mai dins las estructuras, los organismes, los partits politics, las associacions dichas representativas en la matièra”. An creat un blòg e tanben una pagina Facebook

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

antalya apraquital
42.

#41 Òc ben !

  • 0
  • 0
tt
41.

quo marcha?
https://youtu.be/WI_I24ejCiU

  • 0
  • 0
Lutz
40.

Lo primièr ligam de l'articla marcha pas, sonque per dire… 

  • 2
  • 0
KDE
39.

#37 As pas tòrt, aquí èra pas que per galejar. D'ordinari, escrivi amb lo meu nom mas conoissi pas tant de monde qu'aquò d'aqueles que comentan. Cresi de t'aver rescontrat un còp mas fa bèl brieu.
Atrapi un escais sonque quora es question de far un mot, pas jamai per me far passar per qualqu'un mai.

  • 1
  • 0
antalya apraquital
38.

#37 Iò coneissi degun dins lo mitan dels occitanistas...
vertat que la comunicacion de per l'internet es un pauc una sembla comunicacion, i a plan causas que passon pas, un agach, un mièg somriure, un det que gratussa ont prussis..
Mai que tròp l'occitanisme e los occcitanistas me semblan talament luènc de la vida vidanta e subretot de la dels occitans sens o saber.
Se pòdi conprener lo costat apassionat d'unis, me disi tanben qu'aquel costat apassionant es un enemic lor.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article