Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaBearnPalés

Pau: se tendrà un festenal contra l’òdi e en favor del mescladís

Lo 19 de mai que ven, la lucha contra l’individualisme e la valor de partejar amb los autres marcaràn una jornada que se clavarà amb un concèrt de la banda palesa d’hardcore Black Sugar

Aurà luòc lo 19 de mai que ven a Pau un festenal contra l’òdi e en favor del mescladís. Nomenat Mai-Sclat, l’eveniment portarà al quartièr palés del Hedars una discussion a l’entorn de la mesa en valor de la diversitat e de la lucha contra l’individualisme, que se clavarà amb un concèrt del grop de musica hardcore garatge Black Sugar.
 
Organizat per la còla de Libertat e La Tor deu Borrèu, lo festenal a la tòca de “lutar contra l’indidualisme e l’arrèrpè sus si”, mai que mai en aquestes tempses complicats “qu’ei mei que mei important de non pas estar devesit e que cau aprener e e partejar damb los autes”.
 
 
25 ans de la Tor deu Borrèu
 
Aquel eveniment se ten dins l’encastre de las celebracions del 25n anniversari de la Tor deu Borrèu. Long de l’annada i aurà d’autres eveniments “tà hestejar e celebrar la luta, la resisténcia, la vita dens aqueste lòc”.
 
Long d’aquestas 25 annadas, la Tor deu Borrèu s’es consolidada coma un endrech de referéncia ont los joves i an trobat un luòc de luchas socialas e politicas. Mas, al delà de l'engatjament politic, çò mai important de La Tor deu Borrèu es que s'agís d'un estanquet ont se pòt parlar la lenga e ont la cultura del país a una plaça per s'exibir sens cap de complèxe, ont de joves e de vielhs pòdon trencar amb la solesa de cada jorn per tornar trobar lo gaug de partejar un veire, una musica o una experiéncia.
 
Vesitatz la pagina Facebook de l’eveniment.
 
— En seguida podètz escotar los Black Sugar:
 

 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Chevallier e Laspalès Simca Mila City
8.

#7 Qual nos prendrà nu-us dins la simca mila ? Qual nos prendrà nu-us dins la simca mila ?

  • 13
  • 3
lo punt de vista de Sirius
7.

#6 ço que m'agrada pas ei l'injoncionde la pensada moralament corrècte que fai dau mestissatge e de l'emigrat lo nec plus ultra l'humanisme e la negacion de l'istoria de vouguer que dempuei l'an pebre tot ço qu'es avengut foguèsse estat parier à ço que vivèm vuei : coma l'a agut poeticamen escrich A Dumas amic de Mistral : lei vagons dins de canastèlas-t'aduson tot lèu lèu-mai t'aduson pas leis estèlas-e t'aduson pas lo solèu e ajustarai encuei leis avions, d'aqui la mondializacion qu'es la frucha de nostra civilizacion europenco e non pas chinesa e non pas d'Africa, d'America abans l'arribada deis espanhous nimai de l'Asia chinesa o indo, un mond tecnic d'abondança que toti leis poblacions dei cinc continents an adoptada. mai Paul Valèry l'a agut dich lei civilisacions son mortalas e l'expansion de l'obscurantisme islamic nos deurriá preocupar que se ne foton dau mestissatge e de l'individualisme que per eli son reiaume ei pas d'aqueste mond e lei femnas son fachas per lo repaus dau guerrier e justIfican son odi dei mau-cresents per la volontat divina.se lo grop hard core black sugar manifestavan contra aquest odi, li donariáu mon suport e una plena ponhada de sucreta blanca; senon sensa objècte

  • 6
  • 15
Emmanuèl Isopet
6.

#1 « lei gents que pensan qu'ei melhor de se maridar amb una filha de son vilatge puslèu qu'ambe una esquimauda »
Es interessanta aquesta frasa.
Òm se pòt perfiechament maridar amb una filha de son vilatge o una esquimauda, es pas la question.
Òm aima çò que l'òm coneis ! E se la vida nos fa conéisser una esquimauda… o una tatjica… o una marselhesa o que te sabi, res empacha de se maridar. Lo que demòra dins son vilatge aurà mai de dificultat a conéisser de filhas d'endacòm mai (levat s'es un vilatge toristic o « envasit pels migrants »!).
Çò que m'es estranh dins la citacion de « lo punt de vista de Sirius », es « pensar qu'es melhor » de se maridar amb l'una o l'autra. Es un afar de morala ? Un afar de qualitat de la vida del parelh ? Es un afar d'avenir dels mainatges ?
Mon cosin alsacian se maridèt amb una lorena ; benlèu que « lo punt de vista de Sirius » tròba pas aquò polit ?
Un autre dels mieus cosins, mai aluenhat, se maridèt amb una malgacha ; benlèu que « lo punt de vista de Sirius » tròba pas aquò polit ?
Ma sòrre se maridèt pas amb un filh d'escossés e d'anglesa, e me faguèt dos nebots ; benlèu que « lo punt de vista de Sirius » tròba aquò encara mai laidàs ?
Per ma part, ai lo plaser de daissar al monde la causida de lor amor e de lor maridadge. Un que diriá « es melhor de se maridar amb una filha de son vilatge puslèu qu'amb una esquimauda », li diriái pas « fachò », ni mai « racista » o que te sabi. Li diriái : de qué te chautas ? Sias malurós dins ton maridadga amb ta vesina ? O te voliás la plaça de l'esquimauda ? Aimas pas la libertat dels autres ?
Patz e amor.
E pels fluxes migratòri, espèri ben qu'abans de repotegar as verificat que cap de tos aujòls aviá pas envasit las Americas o quina colonia que siá.

  • 20
  • 2
Marijuana Bernis (La Papèssa) Avinhon
5.

#4 ???????????????Neo-Catari Raëlian ?????Templièr Dalaï-Lamaèsc???????????????

  • 19
  • 2
Lachaud
4.

Si l'òme a besonh de luchar contre l'individualisme quò es qu'i a de las qualitats superioras a l'esser uman. apelan-las qualitats divinas. Aquelas qualitats quò es lo respect de se, de l'autre, de la vista, de la planeta, de l'univers. Sem tots reliats los uns aus autres. Sem v-un tot en esser lo tot. Far d'au mau a se es far dau mau au tot e lo contrari es tertant vrai.

Per repectar lo tot chau d'abòrd se respectar se. Mas aquò lo mental pòd pas zo comprener. Sol lo còr es capable de zo ressentir. Lo còr es reliat a una sorça divina que sap tot, un ideal de valor que nos parla per lo biais dau còr. Un trabalh fach a contre-còr es meschant per la santat. Si l'òm compren aquò l'òm a pus besonh de l'autre; l'òm a pus besonh de lo criticar, de son opinion, de sa reconeissença. Sem daus esser mervelhos mesme si nòstra societat e nos religions nos culpabilisan, nos devalorian dempuei la naissença.
Quò es la basa de la spiritualita moderna; Vos convida a veire las videòs dau tolosan Siriel o ben de Sophie Riehl. Quò nos mena vers paratge, vers los catars.

L'òm pòd esser deTolosa e voler bastir una tor pus nauta que Montségur.Es una valor que flata l'egò daus tolosans mas benleu que Montségur a una valor autra.

  • 6
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article