Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'AranCastièro

Aran: an fach una reünion tecnica per avalorar las atacas de l’ors Goiat

Après plusors atacas del plantigrad contra l’elevatge aranés, lo govèrn d’Aran a decidit d’aumentar lo contraròtle de l’animal e d’amassar d’informacion per n’analisar las circonstàncias

| Oriol Alamany / Depana
Après las doas atacas recentas de l’ors Goiat contra l’elevatge d’Aran que raportèrem dins Jornalet, lo plantigrad tuèt encara una cavala adulta a Vielha l’11 de junh pasat. Aquela tièra d’agressions portèt lo Conselh General d’Aran a organizar una reünion tecnica per avalorar las atacas.
 
La reünion se tenguèt dimars passat, 20 de junh, e s’avalorèt la portada de las atacas malgrat las mesuras de proteccion e se decidiguèt de realizar un seguiment mai intensiu de l’animal, car las donadas del GPS que contraròtla l’ors arriban amb qualques oras de retard. Tanben se resolguèt de far una compilacion de tota l’informacion disponibla per analisar las circonstàncias de caduna de las atacas, e mai de las que se son passadas defòra d’Aran, per avalorar amb precision la conducha del plantigrad en question.
 
Darrièrament se son vistes sus las montanhas d’Aran sièis exemplars d’orses, una circonstància ocasionada per l’epòca de gèst, e perque los orsalhons nascuts fa dos ans se separan de lors maires.
 
Goiat lo menèron l’an passat d’Eslovènia e lo liberèron al centre dels Pirenèus dins l’encastre del programa Piroslife. Segon de donadas de 2015, i auriá 33 exemplars d’orses dins los Pirenèus, dont 10 femèlas. Pasmens, un solet mascle seriá paire e pepin de totes los orses nascuts dins las darrièras annadas. Per aquela rason, en seguida de la mòrt de l’ors Balou en 2014, decidiguèron de i menar Goiat.
 
Aquel nom, que poiriá sonar occitan, foguèt causit en Palhars (Catalonha). En catalan d’aquel parçan tenon l’occitanisme “goiat” que vòl dire “gojat”.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
2.

Els Ossos fugen de l'home per natura, saben a que s'exposen, però si ataquen als homes, es perquè el seu medi es tan reduit, que no hi caben, i si això no hagués passat , homes i bèsties haurien aprés a conviure.
Respectem i serem respectats.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
1.

Cal donar-los menjà perquè se pugan alimentar e no hajan pas de cercar-lo a la desesperada.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article