Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc NautTolosan

Tolosa: 800 ans après la mòrt de Simon de Montfòrt

An rendut omenatge “a la resisténcia occitana, a las femnas tolosanas e a las desenas de milièrs d’occitans que resistiguèron a la guèrra d’annexion”

| BD
Uèi fa 800 ans que moriguèt Simon de Montfòrt, un eveniment istoric qu’encara a l’ora d’ara lo pòble occitan se remembra. Dins aquel sens, e a l’endrech ont Montfòrt foguèt tuat d’un còp de pèira, un cinquantenat de personas participèron dissabte passat a un omenatge a la “resisténcia occitana” . Un acte organizat per l’Organizacion Democratica del Pòble Occitan (ÒDPO) que i venguèron qualques ciutadans e de representants del Partit Occitan (PÒC), del Partit de la Nacion Occitana (PNO) e de País Nòstre que prenguèron la paraula.
 
L’eveniment foguèt un “Omenatge a la resisténcia occitana, a las femnas tolosanas e a las desenas de milièrs d’occitans que resistiguèron a la guèrra d’annexion per defendre las nòstras libertats”. De mainatges depausèron una garba jos la placa que recòrda lo fach istoric mentre que Yadou de Goulamas’k jogava l’imne occitan amb la bodega. Se legiguèt lo poèma “Lo Faidit” de Prospèr Estieu, e los assistents depausèron de pèiras sus lo luòc, puèi qu’es una pèira que tuèt lo chaplaire d’Occitània.
 
 
La mòrt de Simon de Montfòrt
 
“Lo lop es mòrt”, çò cridavan gaujoses per carrièras los ciutadans de Tolosa lo 25 de junh de 1218. Lo cap de l’armada francesa, Simon de Montfòrt, veniá de morir esclafat per una pèira lançada per un grop de femnas que manipulavan una catapulta, segon çò que rapòrta la Cançon de la Crosada.
 
Montfòrt assetjava Tolosa dempuèi dètz meses, dins l’encastre una guèrra de vint annadas. L’armada francesa envasiguèt Lengadòc amb lo sosten del Vatican jos lo pretèxt de combatre lo catarisme, que Roma considerava coma una eretgia religiosa. Lo meteis jorn que Montfòrt moriguèt, Tolosa tornèt dins lo domeni del comte tolosan Ramon VI. Ça que la, lo nòu papa de Roma, Onòri III, encoratgèt lo rei de França a tornar assetjar Tolosa, que fin finala foguèt envasida e annexada a França en 1271.
 
Montfòrt encara se’n remembran en Occitània coma un dels chaplaires mai crusèls e es considerat coma lo responsable de l’invasion francesa de Lengadòc.
 
Segon los testimoniatges franceses, Montfòrt seriá estat un cavalièr de familha nòbla amb una morala ferma, just amb los enemics e fisèl a sas conviccions; seriá estat un òme religiós e fisèl a la Glèisa de Roma e auriá complit totes los mandats religioses. Quitament dison qu’anava a la messa abans cada combat.
 
Per contra, segon los testimoniatges occitans, Montfòrt èra un òme crusèl e sens pietat ni compassion. Es descrich coma un òme ambiciós de poder, sens cap d’escrupul per venir cap e mèstre dels territòris que conquistava en Lengadòc. Fasiá tuar, a l’espasa o al fuòc, tot lo mond, tant s’èran de catars coma se n’èran pas.












abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
7.

Si està mort i no tornarà, esperem que la gent hagi canviat, la barbàrie fou massa grossa, i no es pot tolerar.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 1
  • 0
Mourguette
6.

Quand nous étions enfants, mon frère faisait les pires bêtises, ce qui faisait dire à ma grand mère :
" quel Simon de Monfort , celui là ! "

  • 0
  • 0
Guilhèm Figueiras
5.

#1 Çò que pòrta plan a pensar qu'èra pas Montfòrt que nos caliá tuar, mas Roma tota e sa França integrista, envasissenta e xenofòba ?

  • 4
  • 0
Pas sup
4.

#3 Diu me damne, me congosti :
« lo nombre es pas estat conflat coma se far de costuma »

Aquò es un putaràs d’eretatge, lo pus mai biais de far. A saber que l’onestetat paga sul long terme, la malonestetat te desvaloriza per un brave escag de temps, mai d’aquò te demandarà temps de longa per tornar conquistar qualques punts… ! e auràs totjorn los suspeches que trigossaràs….

Podem mercejar de balhar lo nombre bon : son estat 50©

Se cadun a distribuit un papieron ambe qualques explicas, disem 10 papieron per persona
50 x 100 = 5000 que son un bocin assabentat sul sicut e qu’an materia per o aprogondir.
Conflar las chifras, nos cal quitar aquel biais de far al mai lèu!

  • 1
  • 0
L\'Anonim de la Crosada
3.

#2 Òc ben, Reinat mas èrem plan cinquanta, lo nombre es pas conflat coma se fa de costuma. E una majoritat de joves. Cresi qua val la pena d'o senhalar.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article