Bandièra01 1180x150: La Passem

editorial

La criminalizacion de l’esquèrra occitanista

| La tou deu Borrèu - Libertat!
Dissabte passat, 21 de junh, la Fèsta de la Musica s’acabèt amb de susmautas davant La Tor deu Borrèu, al quartièr del Hedars, a Pau (Bearn). La sedença del movement d’esquèrra revolucionària occitana, Libertat, vegèt coma la polícia metiá fin d’una faiçon plan violenta als concèrts que Libertat aviá organizat. Un trentenat d’agents de polícia (municipala, nacionala, CRS e BAC), amb de flashballs e de gases lacrimogèns, anèron arrestar lo concèrt qu’aviá organizat l’esquèrra occitanista. Segon qualques testimoniatges, lo quartièr èra encerclat per mai d’un desenat de forgons de polícia a una ora. Tot aquò sembla un dispositiu exagerat per arrestar un concèrt. Sembla, puslèu, un dispositiu pensat per una violéncia premeditada.
 
Es evident qu’es pas possible, per las autoritats, de contrarotlar ni de manipular un local coma la Tor deu Borrèu, qu’es autogerit, que fonciona sens cap de subvencion, mas que trabalha la man dins la man amb la vida culturala e associativa de Pau, e qu’organiza d’activitats reüssidas per far conéisser los problèmas socials e nacionals d’Occitània. E a las autoritats, aquò lor agrada pas de pas poder contrarotlar aquò. De fach, es pas lo primièr còp en Occitània, e endacòm mai, que las autoritats ensajan de criminalizar un movement en provocant de violéncias.
 
Pau es, a l’ora d’ara, una de las paucas vilas d’Occitània que la lucha occitanista i es vesedoira. Se pòt veire pertot de pegasolets e de tags revendicatius, per la tèle podèm veire de drapèls occitans quand i passa lo Torn de França; e pendent las fèstas de Carnaval, las bandieròlas que revendican lo combat occitanista i son frequentas. Alavetz, es pas brica estranh que las autoritats vòlgan ensajar de criminalizar l’esquèrra occitanista. Nos cal prene consciéncia que mai de trabalh fan per la lenga e pel país, mai atacats seràn. La còla de Jornalet cresèm que la melhora responsa a aquela criminalizacion es de respondre pas a las agressions, mas de contunhar de caminar de cap a l’immortala. Aqueles ensages de criminalizar e estigmatizar lo combat occitanista, nos devon encoratjar.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pascau
2.

La violéncia policiària, sustot si, com ac podem pensar, èra premeditada, qu'ei inadmissibla.
Mes que torni díser que lo simple fèit d'arrestar la hèsta de la musica a 1h deu matin un dissabte ser dens ua vila grana com Pau, sonque aquò, dejà que pud a la politica anti-cultura de dreta ... e qu'èra evident que Libertat ne s'i anava pas plegar.

Mercés Bayrou!

  • 5
  • 0
Pascau
1.

Uòi! Los Dead Bollocks que jògan tostemps!!!

Genhèc!

https://www.youtube.com/watch?v=BQaPLK1w0So

  • 6
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article