Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Nau diccionari catalan-aranés

Qu’a mès de 30 000 entrades en catalan damb es sues equivaléncies en occitan d’Aran

Tèxte legit

Er Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana (IEA-AALO) ven de publicar eth nau diccionari bilingüe catalan-aranés, realizat per Jusèp Loís Sans Socasau. Aqueth diccionari qu’a mès de 30 000 entrades en catalan damb es sues equivaléncies en occitan d’Aran. Er obratge que conten solucions contengudes en òbres anteriores, especialament en Diccionari català-occità / occitan-catalan, de Claudi Balaguer e Patrici Pojada, de 2005, que, en fòrça casi incorpòre, ath cant des solucions occitanes generaus, tanben es equivaléncies especificament araneses.
 
Eth diccionari catalan-aranés qu’ei era prumèra part deth projècte, qu’ei previst d’èster completat damb eth diccionari aranés-catalan, en 2022.
 
 
 
 
SPL/FM
 
 
 
SANS SOCASAU, Jusèp Loís. Diccionari català-aranés. Institut d'Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana, 2021. 514 paginas. 25 èuros.



  

 
 
abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
6.

Amics de Jornolet ja sabets que la maxima autoritat academica a Catalunha es la Generalitat e l'Institut d'Estudis Aranesi. Se volets subvencions avets de creire e complir las directrius que vos marquen.

  • 1
  • 0
Pèir
5.

#3 Corregit:

L'àudio coma s'ausís amb la fonetica aranesa se compren fòrça plan. Es lo mateis locutor que tanben fa los autres àudios amb la fonetica dialectala. La fonetica aranesa es la que caldriá emprar sempre Jornalet per far tots los àudios, se volgués ajudar a la coneissença de la Lenga Aranesa e de l'Occitan, la fonetica fina dels Trobadors. Lo problèmA mai granD qu'a la lenga occitana, son los govèrns franceses que i a agut e lo d'ara, qu'a volgut matar e SON A MATAR l'òc. E lo segon granD problèma que ten la lenga, es qu'es coma se fos un tabó DE parlar de fonetica. Se diTZ que la forma majoritçria de parlar lo lengadocian es amb la -O, e non se diTZ res pus. Ni qu'existesca una altra fonetica, ni las zònas ont se parlan ? Cal parlar plan de la fonetica, e que s'a de respectar las duas als sieus respectius territoris. E en CatalONHa, lo sol occitan que i a es l'aranés e per tant la sola fonetica auriá d'èsser sempre aquesta, que non cal dire qu'es la melhora. Plan segur ! "

  • 1
  • 1
francesc palma
4.

2# Digués perquè va malament. Diguetz o si o saps e se non cala. Perquè va malament ? Se sabesses coma va l'Oc en Occitania, que ten una escolarizacion d'un 2,5 %, comparat amb l'aranès que ten una escolarizacion per tots los alumnes.

  • 3
  • 0
francesc palma
3.

L'audio coma s'ausis amb la fonetica aranesa se comprene força plan. Es lo mateis locutor que tanben fa los altras audios amb la fonetica dialectala. La fonetica aranesa es la que caldria emprar sempre Jornalet per far tots los audios de votz, se volgués ajudar al coneissement de la Lenga Aranesa e de l' Occitan, la fonetica fina dels Trobadors. Lo problemes mai gran qu'a la lenga occitana, es los governs franceses que i a agut e lo d'ara, qu' an volgut matar e estan matan l'Oc. E lo segon gran problema que ten la lenga, es qu' es coma se fos un tabó parlar de fonetica. Se dis que la forma majoritaria de parlar lo lengadocian es amb la -O, e non se dis res pus. Ni qu' existesca una altra fonetica, ni las zonas ont es parlan ? Cal parlar plan de la fonetica, e que s'a de respectar las duas als sieus respectius territoris. E en Catalunya ,l'unic Occitan que i a es l'Aranès e per tant l'unica fonetica auria de ser sempre aquesta, que non cal dire qu' es la melhor. Plan segur !

  • 4
  • 9
Necao
2.

L'autor, Jusèp Loís Sans, es incompetent e pòt pas far un bon diccionari. Es una farsejada. L'occitan aranés va mal...

  • 4
  • 10

Escriu un comentari sus aqueste article