Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Canadà: demandan que la lenga inuit siá oficiala coma l’anglés e lo francés

Segon l’UNÈSCO, la majoritat de las 90 lengas autoctònas parladas en Canadà son consideradas en via de desaparicion

| https://www.ctvnews.ca/canada/make-inuktitut-official-language-in-canada-says-inuit-rep-on-un-task-force-1.5735906

Tèxte legit

Aluki Kotierk, que participa a un grop de trabalh de l’ÒNU sus la preservacion de las lengas autoctònas, demanda que la lenga inuit siá oficiala en tot Canadà al meteis nivèl que l’anglés e lo francés, çò rapòrta Radio Canada. De soslinhar que dempuèi 2013 aquela oficialitat es en vigor al territòri de Nunavut, ont la lenga es parlada pel 70% dels abitants. Jos la denominacion de “lenga inuit” se reconeis doas varietats: l’inuktitut (parlat per la majoritat dels inuits del territòri) e l’inuinaqtun.
 
Segon l’UNÈSCO, la majoritat de las 90 lengas autoctònas parladas en Canadà son consideradas en via de desaparicion. Per aquela rason, Kotierk assegura que se sa proposicion foguèsse acceptada, i auriá de ressorsas adeqüatas per sosténer la lenga inuit e mai totas las autras lengas.
 
Kotierk es una representanta inuit al Grop de trabalh mondial de l’UNÈSCO, que cèrca de reviscolar e protegir las lengas autoctònas del Mond entièr, menaçadas coma fòrça lengas autoctònas en Canadà. Per ara, coneissèm pas cap d’accion envèrs l’occitan.

 
 

abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article