Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo revenge de las cambaròtas palhetadas pren un sens especial a causa de l’invasion d’Ucraïna

L’80% de la còla d’aquel filme francés es compausada d’ucraïneses e lor vida es estada radicalament cambiada per l’invasion russa

Tèxte legit

D’aicí a qualques jorns poirem veire en primièra dins los cinèmas lo filme francés La revanche des crevettes pailletées (Lo revenge de las cambaròtas palhetadas) dels realizaires Cédric Le Gallo e Maxime Govare. Tornada en Ucraïna, s’agís d’una sequèla de Les crevettes pailletées (2019) que pren ara un sens especial pr’amor que l’80% de la còla es compausada d’ucraïneses.
 
Lo filme de 2019 èra inspirat d’una istòria reala e voliá denonciar l’omofobia del temps que mandava un messatge de vam e d’estrambòrd a la comunautat LGBT. Dins aquesta segonda partida, l’esquipa de waterpolistas que participèt amb estrambòrd als Gay Games de Croàcia, se devon gandir a Tòquio per la nòva edicion de la competicion. Mas per aver mancat lor correspondéncia per Japon, son obligats de passar per Russia, dins una region fòrça omofòba. Lo filme cèrca doncas de denonciar la persecucion que la patís lo collectiu LGBT dins la Russia de Putin.
 
Precisament a causa d’aquela persecucion rodèron pas lo filme en Russia mas en Ucraïna. “Tornar en Russia foguèt impossible, a causa de la lei qu’enebís la propaganda LGBTI, enregistrar dos òmes que se potoneja per carrièras nos auriá menats totes a la preson”, çò explica Govare.
 
De son latz, per Le Gallo lo filme a pres ara una importància especiala: “Lo filme explica cossí Putin oprimís la comunautat LGBTI, e uèi Putin nos oprimís a totes”.
 
Efectivament, après l’invasion russa d’Ucraïna, la vida de la còla ucraïnesa de las cambaròtas es estada radicalament cambiada. Per exemple, una de las actrises es ara refugiada amb sos enfants dins lo mètro de Kharkiv, qualques membres se son exiliats en França del temps que d’autres an pres las armas per defendre lo país.
 
Lo filme se presentèt en primièra al festenal de cinèma de L’Aup d’Ueis (Oesen).
 
 

 


abonar los amics de Jornalet

 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article