Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Attal enebís lo pòrt de l’abaia dins las escòlas publicas

Lo mantèl tradicional dels païses de l’Orient Mejan es considerat pel ministre francés de l’educacion coma un simbòl religiós

Attal enebís lo pòrt d l’abàia dins las escòlas publicas
Attal enebís lo pòrt d l’abàia dins las escòlas publicas

Tèxte legit

A qualques jorns de la rintrada escolara, lo ministre francés de l’educacion, Gabriel Attal, a anonciat dins una entrevista sus TF1 que va enebir lo pòrt de l’abaia, una mesura qu’afectarà los establiments publics d’Occitània, franc d’Aran e de las Valadas.

“La laïcitat es una libertat de s'emancipar per l'escòla”, çò diguèt lo ministre en tot assegurar que “dins una sala de classa degun deu pas èsser capable d’identificar la religion de cadun en los agachant”. Just après sa nominacion a la fin de julhet, Attal aviá jutjat que lo pòrt d’aquel mantèl tradicional èra “un gèst religiós, qu’a per tòca de testar la resisténcia de la Republica sul santuari laïc que deu constituir l'escòla”.

L’abaia es un vestit tradicional de las femnas de l’Orient Mejan. Se tracta d’un mantèl larg e leugièr, generalament negre, que cobrís pas lo cap e que tradicionalamet s’emplegava per combatre la calor.

L’estat francés enebiguèt l’usatge dels cairats islamics dins las escòlas publicas en 2004. En 2010, proïbiguèt lo niqab, lo vel que cobrís tota la cara, dins los luòcs publics coma las carrièras, los pargues, las bastissas administrativas e los transpòrts en comun.

Las modalitats d’aplicacion concreta de l’interdiccion de l’abaia son pas encara definidas, e lo ministre ditz de las voler precisar als caps d’establiments escolars per la setmana venenta, mentre que los escolans de l’estat francés tornan en classa lo diluns 4 de setembre.

 

 

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article