Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’insècte pus perilhós del Mond

L’insècte pus perilhós del Mond
L’insècte pus perilhós del Mond | lksuperboy

Dins lo Mond i a un pichonèl insècte que provòca la mòrt de mai de 725&000 umans de biais annadièr. Es l’animal pus dangeirós de la planeta en causa d’aquela chifra (la pus nauta de totas las mòrts provocadas per d’animals salvatges). E s’òm pensa que parlam de la làmia blanca o encara d’autres grands animals coneguts pel cinèma, sonque i aguèt 11 mòrts en 2021 de l’ataca de làmias sus tota la planeta. E segon l’Institut Australian de las Sciéncias Marinas, i a mai d’escasenças de morir d’un cocòt tombat sul cap que non pas per l’ataca d’una làmia.

Parlam d’un insècte tras que pichon: lo moissal, autrament dich mosquilh. Car pòt transmetre de malautiás coma la malària o la dengue e, segon l’OMS, mai de 725&000 umans morisson cada an en causa dels moissals.

 

Un insècte tras que dangeirós

 

Lo moissal pòt transmetre plusors malautiás, coma la del virus chikungunya, la dengue, la filariasi linfatica, la fèbre de la val del Rift, la fèbre jauna, la fèbre del virus zika, la malària, l’encefaliti japonesa e la fèbre del Nil occidental. I a tanben d’autres insèctes qu’o pòdon far, coma la nièra, lo pesolh o encara lo lagast, mas causan pas tantas mòrts.

Pasmens, i a de regions ont es pus perilhós. Los païses africans son los ont i a lo 96% d’aqueles decèsses (de la malària). Son de malautiás tropicalas e lo cambiament climatic ne provòca totjorn que mai. E arriban tanben de mai en mai en Euròpa. E, segon plusors estudis, lo sud del continent es l’endrech ont i aurà mai de moissals e tanben mai de mòrts en causa d’aquestes. (Legissètz la seguida).

 

 

 


Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article