Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Montpelhièr: gratuitat dels transpòrts per sos 500 000 abitants

Lo ret de transpòrt de la capitala del Bàs Lengadòc ven lo pus grand d’Euròpa a endraiar aquela mesura

| Chez Julius Livre 1

Tèxte legit

Los transpòrts en comun de Montpelhièr e sa metropòli son desenant gratuits per son mièg milion d’estatjants. Es aital que lo ret de transpòrt de la capitala bas- lengadociana es lo pus grand d’Euròpa a aviar aquela mesura, çò rapòrta Libération. Aquela iniciativa s’inscriu dins lo movement entreprés per d’autres ciutats coma Dunquèrca (Flandra) e Tallinn (Estònia).

La gratuitat comencèt ièr dijòus a 19h coma o aviá anonciat Michaël Delafosse, cònsol màger de Montpelhièr e president de Montpelhièr Mediterranèa Metropòli.

Delafosse estima qu’aquela accion audaciosa es a l’encòp desirabla per la societat e benefica per la planeta, en soslinhant son engatjament en favor de l’ecologia populara.

La gratuitat dels transpòrts a per dobla tòca d’encoratjar los desplaçaments mens polluents e d’ajudar a combatre la crisi climatica. Lo projècte cèrca egalament de demostrar que la transicion ecologica pòt coexistir amb la justícia sociala. A mai de voler aparar l’environament, la gratuitat dels transpòrts es una mesura universala que benefícia a totes los ciutadans.

En acompanhament d’aquela mesura, la vila prevei un fòrt desvolopament de son ofèrta de transpòrts en comun, amb la construccion de la cinquena linha de tramvai en 2025, l’extension de la primièra cap a la nòva gara TGV e la creacion de cinc linhas de bus-tram. L’objectiu es que lo 90 % dels abitants de Montpelhièr e lo 70 % dels de las autras 30 comunas de la metropòli ajan près de lor ostal una estacion de transpòrt en comun.

E mai la gratuitat dels transpòrts pòsca suscitar de debats e d’oposicions, Michaël Delafosse soslinha la volontat de defendre aquela mesura, la jutja possibla e desirabla per la societat e la planeta e prevei qu’aquel debat jogarà un ròtle central dins las eleccions municipalas previstas per la prima de 2026.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article