Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Aumenta la preséncia de las lengas autoctònas dels Estats Units dins la senhaletica

De senhalizacions bilingüas cèrcan de reviudar las lengas e d’endraiar un debat suls dreches dels pòbles originaris

Aficha en anglés e penobscot de l'Universitat de Maine
Aficha en anglés e penobscot de l'Universitat de Maine | The University of Maine

Tèxte legit

Las lengas autoctònas dels Estats Units ganhan en visibilitat sus la senhaletica. Segon lo Diari de la Llengua, que cita l’agéncia Associated Press (AP), qualques estats, coma Massachusetts, Wisconsin, Minnesòta, Nòva York, Connecticut, lo Nòu Mexic e Ohio, an installat de panèls bilíngües en anglés e la lenga autoctòna locala.

Aquò es mai que mai la consequéncia de la pression exercida per qualques comunautats indigènas dels Estats Units. Per exemple, AP rapòrta l’istòria de Sage Brook Carbone, que, fa qualques ans, quand participava a una assemblada de pòbles indigènas dins la resèrva de l’oèst de Pequot, en Connecticut, remarquèt que i aviá aquí de panèls en mohegan-pequot e, alavetz, demandèt la preséncia de la lenga massachusett sus la senhaletica de l’airal ont abitava lo pòble Massachusett abans la colonizacion europèa. La proposicion foguèt aprovada e a l’ora d’ara i una setantena de panèls en aquela lenga dins l’actual estat de Massachusetts.

Aqueles esfòrces van mai luènh que la visibilitat lingüistica, pr’amor que, se los defensors d’aquelas iniciativas asseguran que la senhalizacion bilingua resolverà pas los problèmas dels pòbles autoctòns, es ça que la un ponch de partença per reviudar lors lengas e endraiar un debat sul drech de las tèrras, sus la discriminacion dels pòbles autoctòns e sus lor representacion politica.

 

 

 

 

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article