Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Macron defend la supression del drech del sòl a Maiòta

Assegura que tròp femnas s’i gandisson per donar naissença a d’enfants qu’ajan lo ciutadanatge francés

D’enfants de Maiòta
D’enfants de Maiòta | Jean-Pierre Dalbéra

Tèxte legit

Lo president francés Emmanuel Macron defend fermament la supression, ja evocada per son ministre de l’Interior Gérald Darmanin, del drech del sòl a Maiòta, dins una entrevista publicada per L’Humanité aqueste dimenge passat. Aquel controversiat projècte de reforma constitucionala cèrca d’eliminar lo drech al ciutadanatge francés per las personas nascudas sus aquel departament ultramarin de la Republica, amb la tòca de frenar l'immigracion clandestina, sustot en provenença de l’archipèla de las Comòras.

Per se justificar, Macron soslinha “qu'es legitim de pausar aquela question, car los maoreses patisson. Eles an plan aculhit aquela proposicion, quina que siá lors sensibilitats politicas. Devèm metre fin lo fenomèn migratòri a Maiòta, que fa riscar l’esfondrament dels servicis publics sus l’illa”.

Macron afirma dins aquela entrevista que Maiòta es la primièra maternitat de França, amb de femnas que s’i gandissom per donar naissença a d’enfants qu’ajan lo ciutadanatge francés, e remarca l'arribada massissa de personas en provenença de Tanzania e d'autres païses, çò qu’apond de novèls desfises a la region. Per respondre a aquel problèma, Macron prepausa non solament de suprimir lo drech del sòl a Maiòta, mas tanben de restrénher l'accès als dreches socials per las personas en situacion irregulara.

Per contra, assegura qu’aquela restriccion del drech del sòl s’aplicarà solament a Maiòta e a nat territòri de l’estat francés, regetant los apèls de la drecha conservatritz e de l'extrèma drecha a espandir la mesura a tot lo territòri de la Republica.

Lo president francés soslinha qu’aquel projècte de revision de la Constitucion ataca pas la Republica indivisibla, puèi que la lei fondamentala reconeis tanben sa diversitat e sa descentralizacion. Met en lum las experiéncias anterioras d'adaptacion de la Constitucion a de territòris d'otramar, coma la Polinesia Francesa e Canaquia.

 

 

 

 

 

 

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article