capçalera biera tobiers

Actualitats

L’independéncia de Bougainville tiba las relacions entre China e los Estats Units

L’illa papó es presa entre las intencions de China d’espandir son influéncia dins lo Pacific Sud e las pretensions economicas privadas estatunidencas

Lo govèrn de Bougainville cèrca la redobertura de la mina de Panguna, barrada dempuèi de temps mas totjorn rica en coire e aur
Lo govèrn de Bougainville cèrca la redobertura de la mina de Panguna, barrada dempuèi de temps mas totjorn rica en coire e aur | Torbjörn Wester / The Washington Post

Tèxte legit

La region de Bougainville, una illa autonòma dins l’estat de Papoa-Nòva Guinèa, poiriá venir un novèl prat batalhièr entre China e los Estats Units, mentre qu’una entrepresa tempta de convéncer Washington de sosténer l’independéncia de la region per contrar l’influéncia chinesa creissenta, çò rapòrta The Washington Post.

Ishmael Toroama, president de Bougainville, es anat a Washington per cercar un sosten del país nòrd-american, mas son viatge a tanben mes en lum l’interès d’un òme d’afars, John D. Kuhns, per la region. Amassa, an presentat Bougainville coma una region autonòma en cèrca de libertat e d’oportunitats economicas, en metent endavant las riquesas potencialas de la region, sustot la mina de Panguna, barrada dempuèi de temps mas totjorn rica en coire e aur.

Toroama a fixat 2027 coma data limit per aténher l’independéncia de Bougainville, mas las negociacions amb lo govèrn de Papoa-Nòva Guinèa son al ponch mòrt. A donc sollicitat l’ajuda dels Estats Units, en avertissent que sens aquela ajuda Bougainville se poiriá virar cap a China.

Kuhns, el, a mes en gàrdia contra l’atencion creissenta de China sus la region e son intencion de controlar lo Pacific Sud. A soslinhat que Bougainville poiriá èsser la buta venenta de Pequin, çò que poiriá aver de consequéncias geopoliticas màgers dins la region.

La rivalitat entre China e los Estats Units per l’influéncia dins lo Pacific s’es intensificada recentament, amb d’acòrdis de seguretat signats pels dos païses. Los diplomatas e los negociaires aprenon a tirar partit d’aquelas tensions a lor avantatge.

La situacion a Bougainville, doncas, es complèxa, amb d’enjòcs economics e geopolitics importants dont cal veire cossí van evolucionar.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article