Bandièra01 capçalera  1180x150: Novestivada

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GuianaRoergueSegalar Roergat

Novèla edicion de l’Universitat Occitana de la Guépia

L’Universitat Occitana serà una setmana de descobèrta de las lenga e cultura occitanas amb de corses, d’estagis, de conferéncias, de concèrts e mai

| Lenga Viva

L’associacion Lenga Viva a presentat la 24a edicion de son Universitat Occitana d’Estiu, que se tendrà del 15 al 21 de julhet de 2024 a la Guépia (Segalar Roergàs). Aquel eveniment annadièr, que s’es sauput impausar coma un rendètz-vos immancable de l’estiu, prepausa una setmana rica en corses, estagis, rescontres e activitats culturalas, lo tot dins un quadre embelinaire.

 

Un programa variat per totes los publics

 

Ongan, l’Universitat Occitana s’articula a l’entorn de dos aisses principals: la transmission e la vida culturala. Per la transmission, de corses de lengadocian e de gascon seràn prepausats, en associacion amb lo CFPO. Los professors certificats Eric e Nathalie Roulet animaràn aqueles corses, dobèrts tant als debutants qu’als locutors experimentats. D’autre costat, de conferéncias auràn luòc dins lo quadre majestuós del castèl de Sant Martin de la Guépia. Aquelas conferéncias seràn presentadas per d’expèrts tals coma Christian-Pierre Bedel, Michel Bonnet e Tracey Warr, qu’abordaràn de subjèctes qu’anaràn dels antipapas de Viaur a l’istòria de las Sòrres de Marcha.

Los estagis seràn pas desmembrats, amb d’obradors variats qu’anaràn de l’acordeon a la dança tradicionala, en passant per la cosina lemosina e la composicion musicala a la faiçon dels trobadors. De passejadas onomasticas guidadas per Christian-Pierre Bedel permetràn als participants de descobrir l’istòria occitana per la toponimia regionala.

 

De seradas animadas e festivas

 

Lo contravent cultural de l’Universitat es plan ric. Las seradas seràn animadas per de concèrts variats, coma lo de Transe Mix Òc, una parladissa-concèrt barròc del duo landés Gric de Prat, e un bal grandiós qu’amassarà sus una meteissa scena los Aborigénious, Miléna Pastorelli e Johnny Bambó. Lo cinèma ocuparà tanben una plaça importanta amb la difusion de La Seria, la primièra seria en occitan, e de presentacions de projèctes associatius innovants.

Lo teatre serà representat per la pèça Pont-de-Viaur, Juin 1944 de Jean-Louis Courtial, una ficcion inspirada d’eveniments istorics, e la literatura occitana serà mesa a l’onor pendent de rescontres poetics e un salon literari que reünirà d’autors e editors engatjats.

 

Un Quadre Idillic

 

Situada a la poncha del triangle departamental Tarn-Tarn e Garona-Avairon, la Guépia ofrís un quadre idillic amb sos comèrcis locals, sos restaurants, sas botigas artisticas e sa plaja en riba de Viaur. Aquel environament propici a l’espacejament e als escambis informals contribuís a l’atmosfèra unica de l’Universitat, ont se mesclan ambient estudiós e moments de convivialitat los pès dins l’aiga.

 

Contactes e Inscripcions

 

Per tota informacion suplementària e per las inscripcions, los interessats pòdon contactar l’Associacion Lenga Viva (universitat.laguepie@gmail...). L’esquipa organizaira se ten prèsta per aculhir un public diversificat per aquela celebracion de las lenga e cultura occitanas, vectors de riquesa locala e d’inclusion.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article