CAPÇALERA PAIS INVISIBLE

Actualitats

Manifestacion massissa contra lo projècte de l’autoestrada A69, que vòl religar Tolosa a Castras

Pendent la manifestacion, de milièrs de protestataris bravegèron la defensa prefectorala, en causant mantun nafrat demest los manifestants e las fòrças de l’ordre

La manifestacion, qu’aguèt luòc près de Puèglaurenç (Lauragués), foguèt marcada per d’afrontaments entre los manifestants e las fòrças de l’òrdre, en causant mantun nafrat
La manifestacion, qu’aguèt luòc près de Puèglaurenç (Lauragués), foguèt marcada per d’afrontaments entre los manifestants e las fòrças de l’òrdre, en causant mantun nafrat | Mediapart

Tèxte legit

Dissabte 8 de junh, de milièrs de manifestants desfisèron una interdiccion prefectorala per protestar contra lo projècte de l’autoestrada A69, que deu religar Tolosa a Castras, çò rapòrta Le Monde. La manifestacion, qu’aguèt luòc près de Puèglaurenç (Lauragués), foguèt marcada per d’afrontaments entre los manifestants e las fòrças de l’òrdre, en causant mantun nafrat.

Organizada per diferents collectius locals e lo movement Los Soslevaments de la Tèrra, aquela manifestacion fasiá partida de la mobilizacion “Ròda liura”, que debutèt divendres e se perseguiguèt fins a dimenge. Cap a 14 oras, quatre cortègis de manifestants partiguèron de diferents ponches. Lo cortègi màger, dins un ambient festiu e jos un solelh de plomb, desfilèt acompanhat de musica tècno e de bandièras de divèrsas organizacions talas coma l’MPA, Extincion Rebellion e Sud-Solidaris.

Pasmens, un autre grop, conegut amb lo nom de “Cortègi blau”, compausat de personas vestidas de negre e mascadas, aviá d’intencions mai radicalas. Aquel grop temptèt d’anar a una de las basas del constructor de l’autoestrada, NGE, per i depausar de panèls de senhalizacion anteriorament raubats. Los afrontaments esclatèron quand mai o mens 250 manifestants ensajèron d’accedir a una rota departamentala mentre que las fòrças de l’òrdre o volián empachar, en utilizant de granadas lacrimogènas per los dispersar. Los manifestants repliquèron en tirant de mortièrs de fuòcs d’artifici.

Segon la prefectura de Tarn, un CRS es estat nafrat per un coctèl molotòv e un gendarma per un tir de mortièr de fuòcs d’artifici. Un manifestant es estat tanben nafrat a la camba.

Lo projècte de l’autoestrada A69, long de 53 quilomètres, es defendut per la majoritat de las autoritats localas per melhorar la connectivitat de la region de Castras e Masamet, mas es criticat per de movements ecologistas e de scientifics que denóncian la destruccion de zònas umidas, de tèrras agricòlas e d’ecosistèmas.

Pendent la jornada, la deputada d’EELV, Christine Arrighi, que presidís a l'Assemblada Nacionala francesa la comission d'enquèsta sus las modalitats juridicas e financièras del projècte, exprimiguèt son sosten als manifestants, en soslinhant la lucha per la proteccion de las tèrras agricòlas. Malgrat l’interdiccion de la manifestacion, los participants i reafirmèron lor determinacion a perseguir lor oposicion al projècte.

Los trabalhs de construccion debutèron en 2023 e se deurián acabar a la fin de 2025. Mentretant, los manifestants s’engatjan a manténer lor resisténcia per empachar la bastison de l’autoestrada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article