Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Barcelona: l’istòria d’Occitània en debat dins l’encastre de la Mòstra de Cinèma Occitan

L’Universitat de Barcelona aculhís un collòqui sus la repression del catarisme après la projeccion del filme Cathare de Michel Gayraud

Cathare
Cathare
Dins l’encastre de la IXa edicion de la Mòstra de Cinèma Occitan, l’Universitat de Baecelona presenta aquesta dijòus 17 de novembre la projeccion del filme Cathare de Michel Gayraud (1999), seguida d’un collòqui sus l’istòria d’Occitània e son influéncia en Catalonha.
 
La projeccion serà precedida per una presentacion de l’òbra del realizaire Michel Gayraud, e serà seguida per un collòqui sul catarisme e lo biais que foguèt reprimit e anientat.
 
L’acte serà conduch per José Enrique Gargallo, professor de lingüistica romanica de l’Universitat de barcelona e comptarà amb la participacion de Xavier Moral, responsable de la promocion de l’occitan a la Generalitat de Catalonha, e intervendràn los professors Sergi Grau e Meritxell Simó.
 
 
Un filme sus la fin de Guilhèm Belibasta
 
Cathare es un filme de Michel Gayraud, de 1999. Explica la fin de Guilhèm Belibasta, lo darrièr perfièch catar, En 1320, Belibasta quitèt lo País Valencian, ont èra refugiat amb Arnau Sicre, que lo traïguèt. S’agís d’un filme en occitan seleccionat dins lo festenal Résistance.

 


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

Com mes mes units!
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
carrera jordi girona
3.

gayreaud, vol dir no gaire alt , semblaria.

  • 0
  • 0
Aital
2.

#1 Coma seria televisuala sus la Crosada i aguèt "Les Cathares" de Stellio Lorenzi, André Castelot e Alain decaux, produccion Ortf, 1966. La sortiguèron en caisseta en 1994. Es en francés naturalament. Dura cinc oras. Se dirà pas jamai pro cossí aquela ficcion ( al moment ont la television dintrava dins totes los ostals) foguèt populara e contribuïguèt (a sa faiçon) a l'estrambòrd occitanista de las annadas setanta.
Enric Espieut publiquèt "Istòria d'Occitania" en 1968, ambe una fotografia de jean Topart (l'actor que fasiá Ramond VI) sus la tampa del libre.
Quand Michèl Roquebert publiquèt "L'Épopée" Cathare" en 1972, i aviá ja un lectorat plan sensibilizat, tant val dire qu'alara l'occitan èra a la mòda.
Mas enfin, soi fòra subjècte car aquò èra una ficcion en francés.

  • 6
  • 0
Ragnar Kattegat
1.

Raive qu'un jorn un productor American se mainarà dau potencial dramatic e estetic de l'istòria de la Crosada albigesa per ne faire una sèria dins l'estil de Vikings ont lo realisme se mescla a l'imaginari romantic. :p

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article