Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Cort Europèa dels Dreches de l’Òme a condemnat l’estat francés

Dona rason a un païsan basco que foguèt condemnat per aver refusat un prelevament d’ADN

Ayçaguer refusèt un prelevament d’ADN, per çò que lo tribunal de granda instància de Baiona lo condemnèt a 500 èuros. Es alavetz qu’Ayçaguer denoncèt una ataca a son drech al respècte de sa vida privada
Ayçaguer refusèt un prelevament d’ADN, per çò que lo tribunal de granda instància de Baiona lo condemnèt a 500 èuros. Es alavetz qu’Ayçaguer denoncèt una ataca a son drech al respècte de sa vida privada | Mediabask
La Cort Europèa dels Dreches de l’Òme a condemnat l’estat francés en tot donar la rason a Jean-Michel Ayçaguer, un païsan basco que l’aviá condemnat l’estat en 2008 per aver refusat de se sometre a un prelevament d’ADN, en vista de son inscripcion sul fichièr automatizat de las emprentas geneticas.
 
Segonlo tribunal d’Estrasborg, s’agís d’una ataca desproporcionada contra son drech al respècte de sa vida privada. Los sèt jutges creson que lo prelevament d’ADN “pòt pas passar per necessari dins una societat democratica”, çò rapòrta Mediabask.
 
L’afar remonta a julhet de 2008. Ayçaguer participava a un rassemblament organizat per un sindicat agricòla, que finiguèt amb d’afrontaments amb los gendarmas. Foguèt condemnat a dos meses d’empresonament amb sosta, e en decembre de 2008 refusèt un prelevament d’ADN, e per ansin lo tribunal de granda instància de Baiona lo condemnèt a 500 èuros de multa. Es alavetz qu’Ayçaguer denoncièt una ataca contra son drech al respècte de sa vida privada.
 
Ara l’estat francés deu pagar al païsan basco 3000 èuros per damatge moral e d’autres 3000 èuros per remborsar sas despensas.
 
L’estat francés sèrva, dempuèi 1998, las emprentas geneticas de las personas condemnadas o “mesas en causa” dins un fichièr nomenat FNAEG. 



abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

Ara cal tamben que l'estat francès sia condemnat per la Cort dels Drets Humans per atacar sistematicament la nostra identitat e cultura e voler-la esterminar de totas las manieras possiblas.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article