Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Primièr pas devèrs la recuperacion d’una institucion pròpria per Alsàcia

Los dos conselhs departamentals vòtan en favor de la creacion d’una Collectivitat Europèa en 2021 amb de competéncias pus grandas

| Conseil départemental du Haut-Rhin
Los conselhs departamentals del Naut Ren e del Bas Ren votèron diluns passat, 4 de febrièr, en favor de lor unificacion al sen d’una nòva Collectivitat Europèa d’Alsàcia a partir de 2021. La collectivitat assumirà las competéncias actualas dels departaments e ne recebrà d’addicionalas, en matèria de cooperacion transfrontalièra, bilingüisme, desvolopament economic, torisme, transpòrt e cultura.
 
Alsàcia recupèra d’aquesta sòrta una administracion publica pròpria, après la desaparicion de l’anciana region d’Alsàcia en 2016, absorbida per la nòva region del Grand Èst.
 
Aquela recuperacion èra la revendicacion màger del movement alsacian. Lo modèl prepausat es interpretable coma una solucion intermediària. Los autonomistas d’Unser Land considèran que la Collectivitat Europèa es insufisenta perque mantendrà Alsàcia dins lo Grand Èst —lo cambiament significa pas qu’Alsàcia venga una region—, mentre que los socialistas del Bas Ren creson qu’es lo primièr passatge devèrs una collectivitat amb estatut particular qu’agirà al marge del Grand Èst.
 
La votacion d’aquesta setmana marca lo començament del procès legislatiu per crear la nòva collectivitat alsaciana, e respond a l’acòrdi que signèron en octòbre passat lo govèrn francés e los representants politics alsacians.

 
 
 
 
Aquesta nòva es adaptada de Nationalia, amb qui Jornalet ten un acòrdi de cooperacion.






abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
3.

Ànims als Alsacians, i no us conformeu amb poc, demaneu-ho tot, fins a la llibertat, per aquí es comença.
Felicitacions, es poc però tot es posar-s'hi.
Visca la Terra...lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
2.

Visca Alsacia e sa autonomia e independència de l'estat assassin genocida francès. !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 3
  • 0
Pitaluga
1.

Quicòm bolèga en Alsàcia. Òsca! Lor desiram de capitar davant l'esfraiosa logica administrativa centralista.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article