Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.DaufinatBas DaufinatDiés

Es apareguda en Diés una abelha que s’observava pas pus dempuèi 50 ans

La descobèrta d’aquela espècia es interpretada coma un signe de melhorament de la situacion de la biodiversitat locala

| Gideon Pisanty
Es apareguda una espècia d’abelha que se cresiá escantida dempuèi 50 ans en Occitània. La Megachile pyrenaica, coneguda coma l’abelha maçona dels cobèrts, l’an observada en Diés, dins lo Bas Daufinat.
 
S’agís d’una gròssa abelha negra, que fa son nis amb l’ajuda de fanga e de gravas. Foguèt estudiada al sègle XIX pel naturalista Jean-Henri Fabre e èra pro mençonada dins sa correspondéncia amb Charles Darwin.
 
L’a descobèrta Philippe Haeringer, un geograf retirat a Sant Roman, a dètz quilomètres al sud-èst de Diá. El n’a identificat l’especimèn après aver descobèrt un nis jol teulat d’un transformador electric. Puèi n’a descobèrt un autre.
 
La descobèrta d’aquela espècia, qu’èra pas observada al país, ni mai en tota França, dempuèi mièg sègle, es interpretada coma un signe de melhorament de la situacion de la biodiversitat locala.
 
Segon l’especialista Vincent Albouy, la reaparicion d’aquela abelha se poiriá explicar per la preséncia de camps d’esparcet, una planta forratgièra e mellifèra particularament representada a passat temps, e tanben gràcias a la plan febla utilizacion de pesticidas. De soslinhar que lo departament de Droma es lo primièr de l’estat considerat coma “bio” amb 1100 tenements agricòlas certificats ecologics, valent a dire un total de 43 000 ectaras sens pesticidas, segon la Cambra d’Agricultura de la region Auvèrnhe Ròse-Alps.
 
“Quand ai vist los nises, ai ressentit una certana emocion. Ai vertadierament vist çò que Fabre descriviá. Aquò m’a tanben fach fòrça ben perque se comolava de marrias nòvas per los insèctes dempuei d’annaas”, çò conclutz Albouy.

 
 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Gerard Joan Barceló Pèiralata
2.

Fach, mercés!

  • 2
  • 0
Martin Forcada Estats Units
1.

Es una bèla esperança per la diversitat naturala.
Vos caldriá corregir espÉcia en espÈcia.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article