Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo govèrn britanic reconeis Cornoalha coma minoritat nacionala

Aquela minoritat cèlta al sud-oèst de la Grand Bretanha recep d’ara enlà la meteissa reconeissença que los escoceses, galeses e irlandeses

| David Collidge
Lo govèrn britanic a anonciat lo 24 d’abril que lo pòble de Cornoalha, al sud-oèst de la Grand Bretanha, passa a èsser oficialament un membre de mai de las minoritats nacionalas e lingüisticas cèltas de l’estat, al costat dels escoceses, galeses e irlandeses. La decision, çò avança The Independent, es estada recebuda fòrça positivament pels cornics que reclamavan dempuèi d’ans la reconeissença formala de Cornoalha, un país cèlta amb la siás lenga e cultura pròprias. 
 
L’estatut de minoritat nacionala que lo govèrn britanic vòl autrejar a Cornoalha, dins la Convencion Quadre per la Proteccion de las Minoritats Nacionalas (FCNM), significarà que los cornics tre ara tendràn los meteisses dreches e proteccion que d’autres païses cèltas de l’illa. E mai, s’espèra qu’aquò ajude a refortir la revitalizacion de la lenga cornica, que sovent la pretendon estencha dempuèi lo sègle XVIII, mas que uèi mièg milièr de personas declaran de la parlar coma lenga primièra.
 
Pel dirigent del partit independentista Mebyon Kernow, Dick Cole, se tracta d’un “avanç fantastic” e d’un “jorn de fiertat per Cornoalha”, un país que, gràcias a la reconeissença, poirà far de passes tanben cap a una relacion constitucionala diferenciada amb la Grand Bretanha. Ara meteis, Cornoalha forma un comtat d’Anglatèrra, sens cap de mena d’autonomia especiala ni res que la diferéncie dels autres comtats.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ernèst Guevar Jr. L'Avana
4.

#3 Qu'es aquò, un gavatxo ? Qualqu'un que viu a broa de Gave ? Qualqu'un que gava las aucas ? Un politician francés que nos gava amb son nacionalisme expansionista francés ?

  • 1
  • 0
Tàrrega Igualada (Catalunya)
3.

Que prenguin nota els gavatxos

  • 7
  • 0
Pirolet
2.

Los britanics an (gaireben) amai agut la pèta coma los franceses e los espanhòls. Se son pas tant sentits obligats de cambiar los noms d'ont passèron. I a pas que veire als USA, Bâton Rouge, o a Maurici (que tanpauc es pas un nom anglés),Port Louis. Los franceses n'arribèron duscas a far de colonialisme amb La Sala venguda Decazeville!

  • 4
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
1.

Mentretant, a l'estat francés...

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article