Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Albi: un òme produtz sa pròpria electricitat al balcon de son apartament

A 86 ans, a creat un aparelh qu’amb una sèrva d’aiga e un piston genèra un corrent de 220 vòlts alternatiu en tot alimentar totes los besonhs electrics de son ostal sens causar cap de pollucion

Marcel Mothes, un albigés originari de Shalòssa, produsís sa pròpria electricitat dins lo balcon de casa
Marcel Mothes, un albigés originari de Shalòssa, produsís sa pròpria electricitat dins lo balcon de casa | DR
Marcel Mothes, un albigés originari de Shalòssa, produtz sa pròpria electricitat al balcon de l’ostal, amb d’aiga. El a creat un esplech qu’amb una sèrva d’aiga e un piston que fa circular l’aiga jos pression, acciona una turbina connectada a un generador en tot crear un corrent de 220 vòlts alternatiu qu’alimenta los besonhs electrics de son ostal sens causar cap de pollucion.
 
Mothes es un retirat d’86 ans, ancian jogaire de rugbi en çò dels Juniors de Dacs e puèi dins l’esquipa primièra d’Albi durant sièis sasons dins las annadas 1950. Prend l’exemple de la mobilizacion contra lo barratge de Sivens (Galhaqués), a qualques quilomètres de son ostal, e espèra una presa de consciéncia de la populacion: “Las gents se deurián rassemblar, encara mai nombroses, per defendre lo genre d’aparelh que prepausi. Es essencial per l’avenir de nòstres enfants”, çò ditz Mothes a Sud Ouest. “Ara pòdi pas anar pus luènh, ai de besonh de passar la relèva a d’engenhaires e d’investisseires, per fabricar mon aparelh”, çò precisa segon La Depêche.
 
“Ai passat ma vida a trabalhar, a observar, a pensar. Trabalhi a ma manièra a preservar l’environament, avèm pas lo drech de donar la vida se destrusèm la planèta. Enfin una energia neta, economica, mon prototip pòt assegurar los besonhs en electricitat d’un fogal. Mas lo principi pòt èsser aplicat tanben dins l’indústria pesanta, a de motors de batèls, de busses! Tot es enregistrat a l’Institut Nacional de la Proprietat Industriala”.
 
Ara Mothes espèra de sostens e de proposicions.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
3.

Cal ho veire, seria pas lo primier que ha descobert un invent e qu' ha estat pas escoltat.

  • 3
  • 0
Jiròni B. St Liunard (de Noblac)
2.

Fau far virar los plans, ren gardar per se si volem chamjar las chausas pitit a pitit.

  • 4
  • 0
Vincent
1.

Es una enganada. La sòrga d'energia (la qui comprèssa l'aiga) es oblidada. Sembla qu'es un compressor.

  • 2
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article