Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

País Valencian: darrièr dimenge d’octòbre amb accent occitan

A l’amassada annala del valencianisme a participat ongan Dàvid Grosclaude

Dempuèi los ans seissanta, cada darrièr dimenge d’octòbre, se ten una amassada del movement de liberacion nacionala valencian dins un dels endreches pus simbolics de l’istòria del País Valencian, Santa Maria del Puig, a qualques quilomètres al nòrd de Valéncia. Los actes començan amb una marcha a pè de Valéncia estant e arriban dins la vila coneguda per son monastèri. Durant la jornada se tenon una seguida d’actes, parladisses e concèrts. Ongan l’occitanisme èra representat per Dàvid Grosclaude e publicam en seguida la cronica que lo politician e jornalista bearnés faguèt de l’eveniment.


Al Puig, a quauques quilomètres de València que’s debanava la hèsta deu Blòc Valencià/Compromís, com cada annada en aquesta darrèra dimenjada d’octobre.
 
Desempuish dus ans que participan au poder a l’encòp a la Generalitat Valenciana e a la vila de Valéncia. Qu’an remplaçat lo Partit Popular qui semblava empegat au poder per l’eternitat..Mes aürosament l’eternitat n’existeish pas en politica. E dab los amics de l’Aliança Libra Europèa (EFA) qu’avem participat a aquera hèsta. Que i èra de segur lo noste amic eurodeputat Jordi Sebastià mes tanben deputats del Blòc au Congrès deus Deputats de Madrid o conselhèrs de la Generalitat Valenciana e enfin representants d’autes partits de l’ALE. Qu’avem parlat de transpòrts e d’infrastructuras mes tanben d’Euròpa.
 
Al País Valencian com a noste que volem mei d’Euròpa mes la qui respècte los principis d’unitat dens la diversitat e qui haci la promocion d’un desvolopament durable e sociaument just.
 
Com cada còp qu’ei un plaser per un occitan de’s trobar au miei de gens qui comprenen la nosta lenga e qui saben çò qu’ei.
 
Bon vent al Blòc/Compromís qui a entinoat ua campanha entà obtiéner un melhorament de l’estatut qui permeterà un finançament mei just. E tanben bon coratge pr’amor de la preséncia d’ua extrèma dreta radicau qui miaça en permanéncia los qui non partatjan pas la lor concepcion deu monde.
 
Que i avó dissabte ua gran manifestacion entà protestar contra la preséncia d’aqueths grops faissistas e de la manca de reaccion cap a las lors accions violentas.

 
 

 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
4.

#2
Ai! Carmeta, Carmeta! Blava, blava Carmeta! Tu deus ser com aquell llibreter qu'em deia que no podria trobar "Tirant lo Blanc" als clàssics catalans perque "es un llibre valencià". Em volia vendre l’edició « ortera » de la Cabanes, nefasta consellera de Kultura d’en Monsonís. No devia de saber ni qui era Martí de Riquer, l’illustre erudit que va fer l’edició pels Clàssics catalans. Imagino, Carmeta, blavera, que vòls “ofrenar noves glòries a España”.Però on les trobaràs ara que la Rita (Barberà) ja o hi és? A la Hakadèmia de la Liengua Balenziana, que la Cartelera Túria s’en feia un fart de riure?
I ves per on, el fill de Martí, Borja de Riquer tanben vòl que els catalans puguin decidir. A! I Raimon tanben demana que s'alliberin els presos politics.
Al vent!
La cara al vent!
Al vent del món!

  • 1
  • 1
carme russafa
3.

#1
lo teu es bogeria de la grossa, que té a vore catalunya i valencia? no mescles ignorant les coses, clavat en ta casa i deixa als valencians tranquils. tu que ne saps del nostre bell pais valencià? nostra dolça llengua valenciana, nostres menjars, nostres festes, nostres tradicions, nostre clima, nostra gent, nostra arquitectura ... res a vore amb catalunya

  • 2
  • 5
carme russafa
2.

#1
lo teu es bogeria de la grossa, que té a vore catalunya i valencia? no mescles ignorant les coses, clavat en ta casa i deixa als valencians tranquils. tu que ne saps del nostre bell pais valencià? nostra dolça llengua valenciana, nostres menjars, nostres festes, nostres tradicions, nostre clima, nostra gent, nostra arquitectura ... res a vore amb catalunya

  • 2
  • 5
Ernest Guevara Jr.
1.

A volètz mai d'Euròpa ? E ben me sembla, a ieu, que d'Euròpa profranquista, n'avèm mai que pro. Una Euròpa qu'a gravat dins lo marbre constitucional una governança d'ultraliberala financiarista e odiosament dreitista, n'aurèm sempre pro, sempre tròp ! E los Valencians, mai que de préner l'accent occitan, aurián plan melhor temps de préner l'accent catalan sieu e de defendre la partida del sieu pòble qu'a enfin agut lo coratge de cridar mèrda als sieus dominators illegitims. En prenent l'accent occitan, tot çò que ganharàn es la costuma de trobar normal d'anar capclinats e someses… Quora volèm seguir un exemple, mai val de seguir lo bon ! Quora serà constituïda una Republica Democratica dels Païses Catalans, auràn temps de s'ocupar de nos despertar tot doçament, de nos menar al bòc espitalièr de reanimacion, s'es pas ja tròp tard. Mas d'en primièr lor cal marchar junt cap a una republica unida de lenga catalana e d'optica menimosament democratica.

  • 15
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article