Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los elegits de Catalonha Nòrd se mobilizan contra la repression en Catalonha Sud

Lo conselh departamental reclama a l’estat espanhòl la fin de las violéncias policièras, la liberacion dels responsables politics encarcerats, lo retorn dels exiliats e la represa del dialòg entre Madrid e Barcelona

Lo conselh departamental dels Pirenèus Occidentals, que conten la partida nòrd-pirenenca de Catalonha e lo país occitan de Fenolheda, a cridat sos elegits a se mobilizar contra la repression en Catalonha sud.
 
Dimècres passat, sa presidenta, la socialista Hermeline Malherbe, apelèt l’ensemble dels elegits del departament “a s’unir e a pesar de tot lor pes per far avançar la democracia en Catalonha Sud”, çò rapòrta L’Indépendant. Per Malherbe, es pas question de prene posicion per o contra l’independéncia de Catalonha e Aran mas de barrar pas los uèlhs sul torn que pren lo conflicte amb l’empresonament d’elegits sens èsser jutjats, de violéncias policièras, etc.
 
Lo vicepresident, Nicolas Garcia, precisa que “quand la democracia e las valors republicanas son en perilh, considerar que çò que se passa se resumís a un afar catalanoespanhòl es una fauta poltica”.
 
Per tant, lo conselh departamental reclama a l’estat espanhòl la fin de las violéncias policièras, la liberacion dels responsables politics encarcerats, lo retorn dels exiliats e la represa del dialòg entre Madrid e Barcelona.
 
Parallèlament, una cinquantena de cònsols màgers de totas las sensibilitats politicas an signat lo dich Manifèst del 4 d’Abril que se lancèt aquel jorn dins lo vilatge nòrd-catalan de Pesillà de la Ribera e que pòrta las meteissas revendicacions.
 

 
Quaranta eurodeputats
 
En mai d'aquò, dins lo nomenat  "Manifèst pel Dialòg en Catalonha”, una quarantena de deputats de quinze païses e de totes los grops politics, levat del Partit Popular, reclamèron ièr la liberacion dels presonièrs politics e demandèt als païses qu'aculhiguèsson d'elegits catalans exiliats, e que los extradiguèsson pas en Espanha.
 
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
13.

Ara seria bé que es movilitzessin també les institucions polítiques, i diguessin als espanyols el que ja es evident, que son molt mala gent, i que no tenen vergonya, i que no saben el que es la justícia, la llibertat, la ética, i encara menys molt menys el respecte, i si a mes son falangistes...
Que Visqui la Terra...Lliure i que fassin fora el mal Govern, vaja que derroquin i deroguin aquell estat.
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Pirolet
12.

Tres cosetes més:

1) Segon l’ideología espanyolista, els motociclistes que van bloquejar el perifèric ahir a París haurien d’anar tots davant el tribunal per « terrorisme » ja qu’es una acció molt semblant a la dels CDR. Encara que en altres llocs sembla que el senhor Colomb (ministre de l’Interior) s’inspira de l’idea espanyolista de la “violéncia”: es parla molt de les bubes als policies per fer creure que els agressors son les persones que defenen una societat umana contra la tecnocràcia mortífera.

2) A Barcelona va pasar un temps, no fa gaire, que es trencaven les vitrines de les llibreries que venien només llibres en catalá sens qu’als delinqüents no els i passés res. I es curiós, com va señalar Quim Monzó, les llibreries que venien només llibre en anglès – es a dir que no venien llibres en Castellá - no van ser atacades. Tota una visió Riverenca, Arrimadenca o Ciudadanenca, del món on ens volen ficar, oi que si?

3) Per acabar, confesso que no m’agraden les idees franquistes, i que els tinc el mateix respecte que la “gentuza” -per parlar com ells- que les profereixen tenen per les meves.

  • 2
  • 0
Pirolet
11.

#9 Em semble que respecte per les ideas dels altres no en teniu gens ja que ens voleu tots fotre a la presó simplement perquè volem alliberar els presoners politics.
Volia senzillament fer observar el ridícul de les vostres queixes per 4 paraules quan la mateixa « justícia » que deixa córrer assassins i feixistes -que ells si que fan « kale borroka »-, agredint persones pels carrers com darrerament va passar a Valénvia, acusa de terrorisme qualsevol que manifesti contra una ideologia franquista encara vigent.

  • 2
  • 0
francesc palma
10.

La llibertat dels presos politics, tamben defensada per los representants de la Catalunya Nord. Es una luita que avança e ganhan per totas parts. Juntament per la degradacion democràtica a l'Estat espanyol e la violacion de los Drets Humans. Tamben demandan que hi haja dialog dins la Constitucion. Coma vol tothom.

  • 1
  • 0
carles països valencians
9.

#8

per favor, no mescles les coses, tin un dit de front i no faces burla de coses serioses con el cas del xiquet assasinat, tin un poc més de noblea al dialogar i com diguem els valencians "tin trellat" no balnalitzes les coses, cal dialogar desde la serietat, els arguments i un immens respecte per les idees dels altres encara que no les compartisques.

  • 0
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article