Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Normandia: un plan regional pel parlar normand

Lo president regional a anonciat la reïntroduccion del normand dins l’educacion, de recèrcas e de trabalhs sociolingüistics e quitament una acadèmia de la lenga normanda

| @RudyNiewia
Lo president regional de Normandia, lo centrista Hervé Morin, anoncièt dissabte passat la mesa en plaça d’un “plan regional” pel parlar normand. L’anóncia la faguèt dins l’encastre d’un collòqui sul normand a Caen (Normandia), amb l’idèa d’”èsser fièrs de çò que [son], de la region, de [lor] identitat, de  [ lor] cultura, de [ lor] eiretatge”.
 
Segon lo plan anonciat per Morin, se reïntroduirà lo normand dins las escòlas primàrias del temps que los collègis e los licèus prepausaràn una opcion de normand, se farà una enquèsta sociolingüistica, se crearà un atlàs lingüistic sonòr, se finançarà un programa de recèrca e se crearà una acadèmia de la lenga normanda. En mai d’aquò se metràn a bon tèrme d’autras accions amb los collectius especializats en matèria de patrimòni cultural.
 
 
Bastir l’identitat normanda
 
Lo president normand precisèt tanben que, per tal de “bastir l’identitat normanda” l’administracion de la region voliá comunicar al grand public per que “cadun se tornèsse apropriar aquela lenga”. Dins aquel sens, prepausa de cafès normands e de tempses d’escambis sus la lenga normanda.
 
 
La senhaletica
 
Una autra de las mesuras que las prepausèt lo president Morin es d’installar de panèls senhaletics en normand a l’intrada e a la sortida de las comunas.
 
 
Oposicion
 
L’oposicion socialista al conselh regional a manifestat son desacòrdi. “Quand de normands dormisson a la carrièra, utilizar l’argent public per far de panèls senhaletics en normand deuriá èsser pas la prioritat de la region”, çò diguèt Nicolas Mayer-Rossignol dins un comunicat.
 
L’elegit ditz que parteja l’interès de preservar e valorizar lo patrimòni regional, mas planh que s’i emplegue d’argent public en precisant que “la collectivitat regionala se deuriá puslèu focalizar sul poder de crompa de [lors] conciutadans”.
 
 
Un dialècte d’oïl non reconegut
 
Lo normand es un dialècte de la lenga d’oïl non reconegut dins l’estat francés. Es solament lenga oficiala a Jersey, dins las Illas Normandas, amb l’anglés e lo francés, e i es reconegut coma lenga de cultura. Ça que la, la lenga anglesa conten fòrça normandismes que foguèron incorporats tre l’invasion normanda d’Anglatèrra en 1066. Lo fenomèn de l’emigracion explica que lo normand aja fòrça influenciat lo francés parlat en Quebèc.

 
 
 

 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
15.

Primer dispenseu per no escriure en Occità, es un tema que tinc pendent, però be pels Normands, defensar la seva llengua i identitat es el que toca i el que ha de fer tothom a tots els llocs del Mon, però sense imposar, i si es la pròpia del País, reivindicar-la i defensar-la fins les últimes conse...
Be per la revifalla Normanda, ara el que ve...es la independència!?
Qui sap el temps dirà, però tots els pobles del mon tenen dret a ésser lliures.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Guilhèm Thomas Tolosa
14.

Aquò's estonant fin finala !

Cossí li son vengudas aquelas idèias al Hervé Morin ?

I a qualqu'un darrèr aquesta iniciativa ? Una institucion ?

  • 2
  • 0
SICRUM CLUB
13.

#12 La cola de Jornalet seria tras qu'eficaça per exigir de Delga que prenga de decisions concrètas e poderosas per l'occitan. Es pas una galejada, i cal soscar seriosament.

  • 1
  • 14
Joan-Pèire Pampaligòssa
12.

#10 Saique los actors associatius del normand son mai valents e demandèron als elegits de lor region que faguèsson quicòm. Es pas çò meteis pels actors associatius de la region Occitània. Vertat que la presidenta de l'OPLO parla pas brica occitan. E lo vice-president ??? Si-ben que la parla. Pasmens, l'empacha pas d'escanar las associacions culturalas occitanas d'aquela région. Cresètz qu'es melhor ??? Coma o ditz Silvan, ara totas las accions finançadas que se'n van al CIRDOC. D'aquel temps, creban las associacions occitanas e de salariats son a mand de pèrdre lo lor emplec. Tot pel CIRDOC de Besièrs e de besucarietas pels autres. Delgà fariá de causas per l'occitan se los actors de la lenga nòstra èran en capacitat de lor propausar un projècte. Mas l'occitanisme s'aconsomís e s'aflaquís de mai en mai.

  • 10
  • 0
Sicrum Club
11.

#10 Es clar que " lo plan regional per parlar occitan" es pas la Delgà que lo prepausarà ! E dire que cal que siague una region francimanda que prenga una tala iniciativa per aparar son parlar !

  • 6
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article