Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

Espanha ven totjorn pus ingovernabla

Lo PSÒE a ganhat las legislativas dins un panorama de blocatge politic. L’ultradrecha ven lo tresen partit del temps qu’en Catalonha l’independentisme se refortís

Espanha ven totjorn pus ingovernabla après las eleccions legislativas que se tenguèron ièr, las quatrenas en quatre ans dins una situacion recòrd d’instabilitat politica amb l’incapacitat dels partits majoritaris d’arribar a d’acòrdis per formar un govèrn. Per aquestas eleccions, la crisi de Catalonha a marcat la campanha electorala ont las cridas autoritaristas son estadas mai que mai evidentas. La participacion, aqueste còp, es estada d’un 56,8%, mai bassa que l’eleccion de fa sièis meses que foguèt d’un 60,8%.
 
Lo Partit Socialista (PSÒE) es totjorn lo partit mai votat, e patís una davalada fòrça febla del temps que lo Partit Popular (PP) a tornarmai pres de fòrças e mai siá luèmh dels resultats qu’aviá. De soslinhar que l’ultradrechista Vox, qu’a un discors clarament xenofòb, omofòb, masclista e catalanofòb, ven lo tresen partit. Ciutadans patís una revirada de las bèlas. L’esquèrra de Podèm davala davant l’intrada del partit vengut de sa scission Mai de País.
 
L’independentisme catalan es lo grand ganhant d’aquela eleccion. 23 dels deputats elegits al Principat de Catalonha e Aran son de las tres fòrças independentistas, çò es un de mai malgrat la repression. Coma a las eleccions passadas, Esquèrra Republicana de Catalonha (ÈRC) recuòla un pauqueton mas es lo partit mai votat , seguit d’Amassa per Catalonha (JxCat) que progrèssa.  L’esquèrra revolucionària independentista de la CUP es la granda suspresa dins lo Congrès dels Deputats espanhòl.
 

Resultat de l'estat espanhòl (clicatz per mai d'informacions) 

 

Resultat en Aran


 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
5.

Se non s'acosegueis far un govern de progrés, lo PSOE pactarà amb lo PP un govern que perpetuarà la situacion actuala catalana qu'anirà cada cop a pitjor. Los sadomassoquistas disfrutaran de patir e far patir a los altres durant quatre ans mai. Mas Puigdemont lo somia truitas qu' es pensava que los espanhols no satrevirien e qu' encara diu qu' a aconeguit moltas causas, jo li diré lo qu' a aconseguit: 50 presos politics engabiats, e que la Generalitat agi perdit lo control de los Mossos.

  • 0
  • 0
francesc palma
4.

Un Pacte de Progrés per Espanha és una magnifica oportunitat per milhorar la qualitat de vida e per resoldre la situacion de Catalunya e que pogués tornar Puigdemont. Es podria far una amnistia politica pels presos catalans, a més d'establir un diàleg pel reconeissement de la nacion catalan, las seleccions esportivas,lo concert econòmic, lo referendum per la Republica Espanhola, e una lei per poder far referendum del que sia.

  • 2
  • 0
Pitaluga
3.

L’independentisme a l’auça, malgrat una leugièra baissa d’ERC que paga d’aver cortejat lo P (SO) E.
Lo transfèrt de voses de Ciudadanos a VOX, çò que pròva que Rivera es un criptofranquista maldespièg los mèdias exagonals que lo presentan de centre drech (es vertat que Macron es supausat d’esquèrra…).
Lo reviscòl sobeiranista al País Basc, en Navarra (amb l’eleccion de la maire d’un dels joves d’Altsasu injustament empresonat), en Galícia.
E totas las parroquetas mediaticas exagonalas espantadas.
Lo panorama ven interessant.

A l’ora que vos parli, la polícia francesa se prepara a tustar (un còp de mai !) sul mond que barra l’autorota al Pertús. Quand se tòrna parlar de totes los degalhs qu’an faches patir als Gilets jaunes, sembla que vòlon aumentar lor palmarés. Urosament qu’i a de gent per parlamentar amb eles. Sus la fòto: lo marrit a un casc e es armat, lo bon es a cara descobèrta e a pas d'arma. Enfin: li demòra la paraula... per quant de temps?

  • 12
  • 0
Proudhon
2.

L’esquèrra revolucionària independentista de la CUP ? Se presenta a d'eleccions : en qué donc es "revolucionària" ? La revolucion se fa pel pòble, quand pren lo poder de las mans dels espleitaires, non ?

  • 3
  • 7
Papioli
1.

Las eleccions en Espanha e alhors marcan la crisa de la gestion dau capitalisme per los partis politics.
Dins un monde occidental marcat per la deta de tots los pais, un sitem econoico-financier que correspond pus a ren , la montada de l'autoritarisme e pas solament la de l'estreme-drecha lo mecontatamen vai en augmentacion e tròba pas de relais dins los politics nonmas de las faussas solucions e de la propaganda de bas niveu.

L'article de jornalet escrich " lo discors de l'ultra dreicha es xenofòbe, omofòbe, masclita, catalòfòba" Devria esser censurat per Jornalet. Quò sert a ren de catalogua lo monde d'aquò ni de lo diabolisar. Quò se vira contre los anti?

  • 3
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article