Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Una luna amb de flumes de metan

S’es confirmat d’un biais definitiu que los flumes, rius e lacs de Titan, una de las lunas de Saturne, son d’etan e metan

| ESO/J.-L. Beuzit et al./SPHERE Consortium
Après la mission Cassini de la NASA son estadas publicadas totas las mapas conegudas fins ara de Titan, la luna de Saturne. Tanben los flumes e rius que ten aquela luna, e que contenon de metan e d’etan. La tòca es d’èsser una ajuda per la mission Dragonflye, que poiriá arribar sus aquela luna en 2034.
 
Las mapas foguèron publicadas per una còla d’astronòms e o faguèron amb mai exactitud que jamai car los flumes e rius descriches dins lo numeric Planetary Science Journal ongan tanben vòlon contribuir a demostrar scientificament l’existéncia d’aqueles tipes de flumes e rius de metan e etan, un fach tras qu’estonant pels umans de la Tèrra.
 
Per ansin, s’es confirmat d’un biais definitiu que los flumes, rius e lacs de Titan, una de las lunas de Saturne, son d’etan e metan. Mas encara demòra de comprene perqué aquel liquid e pas un autre se tròba dins aqueles flumes o cossí fonciona la geologia d’aquela luna del Sistèma Solar. “Titan a un sistèma de canals qu’es lo vertadièr còr dels camins e draias de Titan, çò diguèt Alez Hayes, del Collègi d’Arts e Sciéncias de Nòva York. Son de mapas que dison plan quina matèria organica se pòt trobar a la superfícia d’aquela luna e ont n’i pòt aver mai.”
 
 
Un ocean interior
 
“Delà la matèria d’aqueles flumes, tot pòt finir dins l’ocean interior de Titan o barrejat amb d’aiga que sorgís de la superfícia de la luna, çò apondèt Hayes. Titan es encara màger que la planeta Mercuri e son atmosfèra es facha de nitrogèn e metan. Es l’unic luòc del sistèma solar ont i aja un sistèma idrologic amb de pluèjas de canals, de lacs e de mars”.
 
Segon los cercaires, los lacs e canals de Titan son reals encara uèi lo jorn e aquò es plan desparièr de Mart, car ailà aquò s’i tenguèt ara fa mai de 3,6 miliards d’ans. E tanben es l’unic luòc ont los scientifics pòscan estudiar cossí evoluciona lo païsatge d’una planeta, en defòra de la Tèrra.
 
 
 [Fin de l'article aicí]
 


 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet



 
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article