Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La NASA vòl bastir un reactor nuclear sus la Luna

Amb aquel tipe d’energia, la populacion umana sus la Luna poiriá venir totalament independenta energeticament e poiriá plan colonizar lo satellit

| NASA Goddard Space Flight Center
Segon lo Departament de lEnergia estatsunidenc, cal trobar una font denergia alternativa que se pòsca emplegar en plusors missions espacialas que se tendràn lèu entre la Tèrra e la Luna. Defièch, anóncian que la tòca es de bastir un reactor nuclear sus nòstre satellit per tal de donar de sosten energetic a la populacion que i aurà sus las colònias de la Luna a la fin daqueste decenni. Puèi, e se tot va plan, ne bastirián tanben un autre sus Mart.
 
Lo reactor auriá coma font d’energia pròpria l’urani, seriá bastit sus la Tèrra, e puèi enviat sus la Luna. Amb aquel tipe d’energia, la populacion umana sus la Luna poiriá venir totalament independenta energeticament e poiriá plan colonizar la Luna. Aquò seriá lo primièr pas vèrs la colonizacion posteriora de Mart.
 
Es per aquò que lo govèrn dels Estats Units a ja començat de trabalhar amb lo laboratòri nacional d’Idaho, lo centre de recèrca nucleara pus important d’aquel país. La tòca primièra seriá de poder desvolopar una centrala de fission nucleara que poguèsse èsser operativa sus la Luna lèu.
 
 
D’energia per la colonizacion umana
 
Totes sabèm que la fission nucleara es lo bombardament amb de neutrons d’un nuclèu pesant qu’entraïna sa division en de nuclèus pus pichons, la creacion de neutrons liures e de fotons e una tras que gigantesca quantitat d’energia; d’aquí la tòca de la NASA, pr’amor qu’aquela energia serà de besonh dins las colònias umanas sus la Luna e lo fach de n’aver serà essencial per colonizar amb succès non solament nòstre satellit mas tanben, après, la planeta Mart. Sens energia nucleara, çò dison, i a aurà pas de colonizacion espaciala.
 
Lo projècte inclutz de poder emplegar l’energia nucleara amb non solament un sistèma de gestion termica que daissariá lo reactor freg, mas tanben un nòu sistèma de distribucion que produiriá almens 40 kw/h d’energia continua. Amb un tipe de reactor coma aquel, los abitants de la Luna aurián d’electricitat pels dètz ans seguents. (Legissètz la seguida).





 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.





abonar los amics de Jornalet







 
   

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

Viure dins la luna ? O ai fait gaireben tostemps… Mas anar merdejar radioactivament sus la luna, un còp complètament salopejada la tèrra, o faràn sense ieu !

  • 12
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article