Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Es mesurat, fin finala, lo boson de Higgs

An pogut mesurar, fin finala, la massa exacta de la particula que permet la transicion de la fòrça flaca entre de particulas elementàrias

Lo Fermilab
Lo Fermilab | Fermilab
Una còla de cercaires del Fermilab a pogut mesurar, fin finala, la massa exacta del celèbre boson de Higgs, una particula que permet la transicion de la fòrça flaca entre de particulas elementàrias. Lo mesuratge a sonque un marge d’error del 0,01%, e es fins a dòs còps mai corrècte que lo darrièr fach per una còla de scientifics. La nòva valor d’aquel boson, totun, mòstra una diferéncia restacada amb çò qu’avián mesurat fins ara plusors cercaires en establissent sa massa amb de metòdes experimentals e tanben teorics.
 
Per far aquel mesuratge, los cercaires utilizèron divèrsas disciplinas scientificas coma la mecanica quantica, la relativitat especiala, la dicha simetria mesurada e d’autres procèsses teorics que descrivon, uèi lo jorn, la fisica amb fòrça succès.
 
Aital, lo boson de Higgs èra ja considerat coma una particula clau restacada amb la celèbra fòrça flaca nucleara, clau a l’encòp del nomenat Modèl Estandard. “Se pòt pas dire la gigantassa quantitat de provaments scientifics qu’avèm realizat per arribar a aquela resulta, çò diguèt Ashutosh Hotwal, fisician de l’Universitat de Duke. Per i arribar, calguèt comprene plan abans la teoria mas tanben la practica del boson de Higgs e sa relacion amb d’autras particulas”.
 
 
Una resulta desparièra
 
Mas, segon los cercaires que mesurèron lo boson de Higgs, la resulta èra diferenta de çò que se pensava amb la prediccion del Modèl Estandard. “Ara cal poder confirmar corrèctament aquela resulta, e s’es confirmada, çò apondèron los cercaires, cal tornar mesurar tot çò qu’entraïna lo Modèl Estandard. Cal pensar que las fisicians assajavan de mesurar la massa del boson de Higgs dempuèi mai de 20 ans”.
 
La nòva valor après aquel mesuratge, doncas, es de 80,433.5 ± 9.4 MeV/c2. Es una resulta qu’arriba après l’analisi de mai de 4,2 milions de bosons, çò es fins a quatre còps lo nombre de bosons emplegats al darrièr mesuratge del boson de Higgs realizat en 2012. “I aguèt de mesuratges d’aquel boson long dels darrièrs 40 ans amb de resultas desparièras, çò afirmèt Giorgio Chiarelli, fisician de l’Institut Nacional de Fisica Nucleara e coportavòtz del Fermilab. Es aital pr’amor qu’un mesuratge d’aquel tipe es plan malaisit mas amb lo temps los cercaires utilizan de tecnicas de mai en mai corrèctas. Lo sol fach de poder arribar fins aicí es ja una capitada”. (Legissètz la seguida).




 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet



 
   
           

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

ltrobat
2.

#1 Lo Jean-Pierre Petit qu'a tostemps sostiengut tèsas pseudo-scientificas pro baruècas com la preséncia a noste d'extra-terrèstres.
Si la matèria n'ei pas sonque ua oscilacion, perque e'vs estimatz mei de passar per las pòrtas meilèu que de traucar los murs?

  • 9
  • 0
pierre lachaud
1.

La sciença a totjorn un segle de retard. L'òm cercha una particula matériela que seria la mair de totas las particulas.
Lo fisician Nassim Haramein dich:
"Segond la sciença oficiala, l'univers e tots los objets materiels se comportent coma una machina. L'analisa scientifica se fai en cassant sos elements en bocins totjorn pus petits. I a aqui p'una structura organisacionala catada, alaidonc es pas la peina d'en cerchar v-una"

Los scientifics an creigut emben lo boson de higgs en trobar l'origine. Mas, se pausan pas la question de li botar una vita. La vita es una bufada; i a una onda e una frequença, una oscillacion .
Cerchan la vertat au defòra de l'ostal alaidonc qu'es dedins. Quò depensa de l'argent a ren. La recercha scientifica fai pus de progres e lo scientific Jean Pierre Petit a escrit un libre intitulat "recherche scientifique un naufrage mondial?"

  • 1
  • 11

Escriu un comentari sus aqueste article