Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Lo temps existís pas

Fins a uèi lo jorn, la fisica explicava lo Mond amb doas teorias; la teoria de la relativitat e la teoria quantica

| Gerd Altmann
Segon un nòu estudi fach per de cercaires de l’Universitat Catolica d’Austràlia, lo temps existís pas, almens coma o pensam. Vaquí lo primièr còp qu’una còla de cercaires, après analisar sistematicament l’idèa del temps, es pro valenta per afirmar aquò. La resulta de l’estudi foguèt que lo temps existís pas. S’existís lo temps? Semblariá que òc mas segon la fisica actuala l’inexisténcia del temps poiriá èsser puslèu una probabilitat. Mas que vòl dire aquò, fin finala?
 
Fins a uèi lo jorn, la fisica explicava lo Mond amb doas teorias; la teoria de la relativitat e la teoria quantica. Pasmens, malgrat que descrigan d’objèctes desparièrs, i a totjorn agut de problèmas entre las doas teorias. E, segon mai d’un cercaire, cal una nòva teoria per o poder explicar absoludament tot dins l’Univèrs. La tòca seriá de poder trapar una teoria de la gravetat quantica que poguèsse tanben explicar lo pichon mond de las particulas.
 
Mas aquò es estat plan malaisit per la sciéncia. E una teoria que volguèt resòlver aquela problematica foguèt la Teoria de las Còrdas. Mas aquesta tanben congreèt de problèmas pr’amor que pòt pas èsser demostrada malgrat que siá una teoria fòrça logica. Es per aquò que, dempuèi los ans 1980, los scientifics an començat de cercar cossí aprochar aquela teoria amb de modèls matematics. Un d’aqueles assages foguèt lo del “cercle quantic de la gravetat” que prepausa l’idèa que lo temps e l’espaci an una forma circulara.
 
 
Cossí o demostrar
 
Segon aquela teoria, lo temps existís pas. E es pas l’unica teoria qu’aja dich aquò. D’autras tanben o afirmèron abans. Es possible de demostrar aquela teoria? Se foguèsse aital, tota la fisica actuala seriá en crisi. La nòva teoria, pasmens, es pas definitiva, e la cal comprene d’un biais relatiu.
 
Fins ara totas las teorias fisicas an pas jamai parlat de taulas, de cadièras o de personas. E aquò vòl dire qu’existisson pas? Non. Disèm que son fachas de particulas. Totun, çò que sabem pas es la matèria del temps, aquò vòl dire de qué seriá fach. E per aquela rason s’es pas pogut demostrar que lo temps existís. Se poiriá, ça que la, que lo temps existiguèsse pas, mas a un autre nivèl.
 
Afirmar que lo temps existís pas tanben mena a afirmar que las taulas, las cadièras e los umans existisson pas. E pensar a un mond sens temps poiriá èsser una desàstre; imaginam totjorn çò que podèm far dins l’avenidor pr’amor que coneissèm lo passat. E çò que fasèm pòt cambiar l’avenidor. Pasmens, e se i aguèsse pas de temps? Se i a pas de passat, es pas necite d’aver d’avenidor. Confirmar que lo temps existís pas pòt tanben voler dire que lo Mond se deu arrestar. Pr’amor que tot càmbia.(Legissètz la seguida).




 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet



 
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Daniel Codina Padrós Salt
5.

La tradició judeocristiana i la filosofia grega ja coneixien la relativitat del temps molts segles abans que la física la descobrís, a començaments del segle XX.

  • 0
  • 0
Franc Bardòu
4.

Que lo temps non existisca daissariá perplèxe, totun davant l'evoidéncia que venèm vièlhs e que ne crebam, emai davant l'evidéncia del movement. Per contra, l'idèa que lo temps e l'espaci foguèssen illusòris sonque data del Rig Veda, mai que mai de l'Advaita Vedanta, çò que remonta al mens a una bèla antiquitat…

  • 1
  • 0
Pitaluga
3.

De cercaires d'una universitat catolica arriban a la conclusion que lo temps existís pas. Se pòt pas èsser a l'encòp catolic e devòt de Saturne., tè !

  • 3
  • 0
Mai Republica es abordida mai legiférís !
2.

òu macanica ! Iò que me demandi cossi passar lo temps, soi plan recabalat s'existís pas !

  • 3
  • 0
pierre lachaud
1.

Lo temps exista pas. Quò es mas una memòria. Nos remembrem da las causas passadas urosas o pus negras. Es per aquò que disem qu'i a un passat e un futur. Lo futur fai pauç perque es pas coneigut e çò qu'es pas coneigut fai paur. Chau viure lo moment present.
Plan segur qu'avem besonh dau temps per arribar a l'ora. Es passat lo temps ente nos levavam quand lo solelh se levava e nos coijavan quand la nuech tombava. Einstein a agut besonh dau temps per elaborar sa teoria.

La sciença es partida dins l'idéia que chalia cassar una particula per trobar la pus petita que seria a l'origina de tot.
Mas la vita es pas aquò. Es una frequença. Totas las particulas son animadas per una onda, una vibracion e associada a una frequença. Tot vibra mesme la matiera coma la chaldiera, sol la frequença cambia. La vita es una onda. Naissam dins una bufada e moram quand la bufada s'en vai.
Aqui fau citar lo scientific Nassim haramein qu' a una lonjor d'avança, que trobaretz sur internet e que fai un cors drubit a tot lo monde mesme aus non scientifics.

  • 1
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article