Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Trapan una dent denisovana en Laos

Aquesta descobèrta confirmariá que los denisovans visquèron plan per tot lo continent asiatic

Una còla de paleoantropològs a trobat una dent denisovana dins una cauna de Laos, al sud-èst asiatic
Una còla de paleoantropològs a trobat una dent denisovana dins una cauna de Laos, al sud-èst asiatic | Fabrice Demeter (Universitat de Copenaga / CNRS París) / The Conversation
Una còla de paleoantropològs a trobat una dent denisovana dins una cauna de Laos, al sud-èst asiatic. La trobalha es plan importanta pr’amor que, en defòra de las montanhas d’Altai, en Siberia, ont foguèron trobats los primièrs òsses fòssils en 2010, sonque ne trapèron mai en Tibet. Ara, aquesta descobèrta confirmariá que los denisovans visquèron plan per tot lo continent asiatic.
 
La dent trobada es una molara d’una denisovana plan jove que visquèt de fa 164 000 a 131 000 ans dins la cauna de Tam Ngu Hao 2, en Laos. La molara es fòrça semblabla a la descobèrta a Xiahe, en China, e confirma qu’apertenguèt a una persona de l’espècia denisovana, una de las pus misteriosas de la familha ominida uèi per uèi.
 

Una denisovana dins un clima tropical
 
La dent foguèt trapada en decembre de 2018 mas fins ara poguèt pas èsser confirmat geneticament qu’èra d’un denisovan. La descobèrta foguèt casuala pr’amor que los scientifics estudiavan la region montanhosa de Huà Pan, en Laos, per assajar de trobar de fossils de nòstra espècia car es estat demostrat qu’i visquèt fa 70 000 ans.
 
“Dins la cauna de Tam Ngu Hao 2, i aviá de dents d’ervibòrs gigants coma d’ancians elefants e tanben de rinocèros que demoravan a aquela epòca dins l’airal, una region plena de bòsques, çò diguèt Fabrice Demeter, paleoantropològ de la Fondacion Geogenetics de Lundbeck, qu’aperten a l’Universitat de Copenaga. L’estudi de la dent, pasmens, foguèt fach pel trabalh collectiu de l’Institut Global, lo Musèu Nacional d’Istòria Naturala de França e l’Universitat de Copenaga.
 
“Es una descobèrta fòrça importanta pr’amor qu’avèm cercat de fossils denisovans pertot e ara ne trapam en Laos, çò apondèt Demeter. Es la confirmacion de la preséncia de denisovans en Asia del Sud-Èst. E confirma tanben lo trabalh genetic fach fins ara; los denisovans visquèron per tot l’airal de Siberia fins en Laos a aquela epòca”.
 
En mai d’aquò, cal confirmar tanben la semblança entre aquela dent ara trobada en Laos e las registradas en 2020. Segon los cercaires, la dent es d’una dròlla d’entre 3,5 e 8,5 ans que visquèt dins la region tropicala de Laos fa entre 164 000 e 131 000 ans. Un estudi proteïnic confirmèt l’edat de la dròlla.(Legissètz la seguida).




 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet



 
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article