Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Colómbia: estonament al primièr torn de la presidenciala

Lo país poiriá aver lo primièr president esquerrista de son istòria. Pel segond torn, un multimilionari populista a descaçat la drecha tradicionala

Tèxte legit

Lo candidat esquerrista Gustavo Petro es arribat largament en cap al primièr torn de l’eleccion presidenciala de Colómbia amb environ lo 40% dels vòtes, e ara passarà al segond torn contra lo populista Rodolfo Hernández, qu’a obtengut aperaquí lo 27%. L’estonament es doble: d’un latz perque se prevei la possibilitat que Colómbia aja lo primièr president d’esquèrra de son istòria, e de l’autre, perque Hernández, a pres la plaça del candidat de drecha, Federico Gutiérrez, qu’a obtengut mens del 24% dels vòtes.
 
Es lo tresen còp que Gustavo Petro se presenta a l’eleccion presidenciala de Colómbia, mas a la diferéncia de las anterioras, l’ex-cònsol màger de Bogotà es ara lo grand favorit per remplaçar Iván Duque al palais de Nariño. Se fin finala s’impausa al segond torn, Petro vendrà lo primièr president d’esquèrra de l’istòria de Colómbia. La popularitat del candidat e de son projècte politic se manifestèt sustot après las protèstas socialas d’arunan que revirèron la politica en Colómbia, en tot seguir lo vam de la revelhada sociala de Chile, de l’Eqüator e de Peró.
 
De soslinhar que son rival, Rodolfo Hernández, es un multimilionari que s’es erigit, gràcias a un discors clarament populista, en enemic de la burocracia e de l’excès de despensa publica, e en consequéncia li dison lo “Trump colombian”.

 
 
abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Esclòps pernats esclòps abenats
8.

#7
Lo daquòs regde es pas dins los esclòps que lo cal cunhar.

Aquò rai, val mai qu'ésser mòl de la clòsca!

Parrimèlas, parrimèlas acasseladas an pas jamai fach mai que parrimélas

  • 2
  • 3
Pitaluga
7.

#6 Coma diriá lo successor del sénher Montanha a la comuna de Bordèu : Sètz regde dins vòstres esclòps !

  • 5
  • 3
Esclòps pernats, esclòps abenats
6.

Segur es plan atrasent tot aquò, pensatz de nòvas a 8 477 km. de Tolosa, puèi nos para de parlar de çò passat al parc dels princets per la finala Liverpool Madrid.

  • 5
  • 10
Pitaluga
5.

#2
Oh, Bernard, "me scie pas les os !" (Le tango de Massy-Palaiseau)

  • 5
  • 0
Gerard Cairon Florentin d Albigés
4.

#2 Soi solide emai, que qualqu'un coma vos, fin finòt e sortit de la primièira lapinada, arribariatz a desenrambolhar aquela mèma frasa.... escricha en portugués, espanhòl, catalan o italian.......pas qu'amb vòstre patoès de Palaiseau....per dire, que, tot plan vist e regardat aquelas lengas tanpauc , an pas gaire d'interés... o pas mai que l'occitan .....

  • 18
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article