Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Trapan d’eucariòtas d’830 milions d’ans d’edat

La descobèrta es importanta pr’amor que poirián èsser entre los èssers vius pus ancians jamai trobats sus la planeta

Una còla de scientifics de l’Universitat de Virginia de l’Oèst a trapat plusors cellulas de procariòtas e mai d’eucariòtas dins de cristals de sal gemma de l’edat neoproterozoïca, çò es fa mai d’830 milions d’ans
Una còla de scientifics de l’Universitat de Virginia de l’Oèst a trapat plusors cellulas de procariòtas e mai d’eucariòtas dins de cristals de sal gemma de l’edat neoproterozoïca, çò es fa mai d’830 milions d’ans | RED EARTH OBSERVATORY RESEARCH GROUP
Una còla de scientifics de l’Universitat de Virginia de l’Oèst a trapat plusors cellulas de procariòtas e mai d’eucariòtas dins de cristals de sal gemma de l’edat neoproterozoïca, çò es fa mai d’830 milions d’ans. La trobalha se faguèt dins la formacion Browne, situada al centre d’Austràlia. La descobèrta es importanta pr’amor que poirián èsser entre los èssers vius pus ancians jamai trobats sus la Planeta Blava.
 
“Pendent la creissença dels cristals de sal gemma sus la superfícia de l’aiga salina, i demorèron divèrses objèctes minerals, çò diguèt Sara Schreder-Gomes, del departament de geologia e geografia d’aquela universitat estatsunidenca. E qualques unes dels objèctes solids trapats son organics”.
 
Val sens dire que calguèt l’usatge de la tecnologia pus modèrna per trapar aqueles organismes organics dins los minerals. D’efièch, los cercaires utilizèron la tecnica coneguda dins lo mond scientific coma petrografia amb lutz UV-visible. Aital trapèron que i aviá d’èsser vius amb una edat d’aperaquí 830 milions d’ans.
 
 
D’organismes complèxes
 
Los cercaires confirmèron puèi que qualques unes d’aqueles objèctes organics semblavan d’èsser de cellulas de procariòtas e eucariòtas. Foguèt alara que se vegèt l’importància de la descobèrta. “Es pas lo primièr còp que trobam d’organismes vius dins de cristals, mas dins aqueles minerals n’i aviá fòrça, mai del 40% dels cristals estudiats”, çò apondèron los cercaires.
 
Per ansin, segon los quites cercaires, qualques minerals contenián fins a 10 microrganismes. La majoritat èran de procariòtas o d’eucariòtas mas tanben foguèron trapats d’autres materials organics complèxes. E l’estudi demostra que i pòt aver de microvida dins aquel tipe de cristals pendent de milions e de milions d’annadas. Après, tanben afirmèron que çò de meteis se poiriá èsser passat sus Mart. (Legissètz la seguida).




 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion.  Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet



 
   
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article