Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Veire lo Canigó dempuèi Marselha

Lo Canigó vist dempuèi Marselha
Lo Canigó vist dempuèi Marselha | Alain Origné
A l’entorn del 10 de febrièr, e tanben a la fin d’octòbre, se pòt veire lo Canigó dempuèi Marselha se i a de bonas condicions metereologicas. Se fa freg e se i a una bona visibilitat dins lo Golf del Leon, la siloeta de la montanha catalana se pòt veire davant lo solelh, malgrat la distància de 260 quilomètres entre la cresta catalana e la Ciutat Focèa.
 
Aquel fenomèn s’explica per la refraccion atmosferica que nos fa veire lo solelh a l’orizont. Mas de verai, lo solelh i es pas mai, solament ne vesèm l’imatge refractat.
 
En aquesta data, fòrça mond montan sus Nòstra Dòna de la Gàrdia per observar aquel fenomèn, e i a de sits web, coma aqueste, qu’amassan de desenats d’imatges del solelh que tremonta darrièr lo Canigó. Se pòt trobar tanplan de vidèos, coma lo seguent, que mòstran tota la sequéncia, entièra.
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Julien Edinborg
3.

Enfin es pas vertadierament aisit de veire. Cau pas s'imaginar a la portada dau promier torista vengut. L'ilustracion de la página es probablament pilhada ambé un aparelh professionau de foliá, e bensai finda ambé de post-tractament. E de Marselha-veire puslèu que la Bòna Maire.

  • 0
  • 0
Danís Tolosa
2.

Aquel 10 de febrièr seriá de bon èsser la data de la festa nacionala ! Aquelas montanhas tant s'abaissaràn...

  • 3
  • 0
Franc Bardòu
1.

Se pòt veire lo Canigó (o Canigon, delà las Corbièras) de Marselha, mas plan mai sovent encara de Tolosa estant. Los Pirenèus i se mòstran gaireben totas del Canigó fins al Pic d'Arets, per enlà lo Pic de Mieidia de Bigòrra. S'aquò fa plaser al Jornalet, pòdi prepausar fotografias que ne testimònian. Sonque s'amagan los Pirenèus que bòrdan lo sud de Val d'Aran, estant que davant eles se quilhan los cims de Coserans occidental.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article