Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An liberat Albert Woodfox après 43 ans plaçat a l’isolament

Èra acusat de l’assassinat d’un susvelhant de preson, mas el afirma que la rason de son embarrament es son activisme politic coma membre de las Pantèras Negras

An mes en libertat Albert Woodfox, un òme qu’a passat 43 ans en preson dins una cellula d’isolament, de 5 mètres cairats, practicament sens cap de contacte uman. Woodfox foguèt empresonat quand aviá 26 ans, ara n’a 69. Èra acusat de l’assassinat de Bren Miller, un susvelhant de preson en 1972, mas el a totjorn negat aquel crime.
 
Woodfox es conegut coma un dels “Tres d’Angòla” (en anglés The Angola Three). Los tres plaçats a l’isolament, a causa de la mòrt de Miller, dins la preson d’Estat de Loïsiana (Estats Units), tanben coneguda jos lo nom d’Angòla. Woodfox deviá encara èsser jutjat un tresen còp, amb los autres dos, mas ara lo ministèri public e los avocats an pachat l’acceptacion d’una acusacion mendre d’omicidi. Los autres dos foguèron liberats en 2001 e 2013.
 
Woodfox a acceptat aquela acusacion per tal d’èsser liberat a causa de son edat e de sa santat. Pasmens, el afirma qu’es innocent e que la rason de son embarrament es son activisme politic coma membre de l’organizacion afroamericana de las Pantèras Negras, en favor dels dreches de la populacion afroamericana.
 
Woodfox èra dins la preson de Loïsiana quand se tuèt Bren Miller. Dins aquel temps èra acusat per un delicte de bracatge. Segon el, l’acusèron en fals de la mòrt del susvelhant per aver denonciat la segregacion dels negres dins las presons estatsunidencas. Ara es sortit de la preson en levant lo ponh.
 
Dins los quatre decennis que Woodfox a passat a l’isolament, a pas pogut assistir a las funeralhas de sa maire nimai de sa sòrre. Ara, ditz que la primièra causa que vòl far es d’anar al cementèri per lor dire adieu.
 
L’afar Woodfox a generat de nombrosas mobilizacions de defensors dels dreches umans, dont Amnestia Internacionala.
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jiròni B. Limòtges
3.

E benlèu dins quauquas annadas lu Leonard Peltier mai-se tornarà trobar l'er libre... Eu es en preison dempuèi 76, anetz ! Paciencia !

  • 2
  • 0
Ernèst Guevara Jr. L'Avana
2.

N'Albèrt, la mandra del bòsc, dit Woodfox, a degut voler far a la competicion amb los presonièrs politics basques e palestians, qu'en Euròpa, tanben, passan lo mai "clar" de lor vida ciutadana en preson per sas idèas. Qual es lo terrorista de l'autre ?

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article