Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

S’apròva a l’unanimitat la declaracion institucionala del 25n anniversari de la reïnstauracion del Conselh General d’Aran

Los conselhièrs revendican que s’aplique la nòva Lei d’Aran. Lo 15 de junh, una delegacion aranesa portarà las revendicacions al Parlament de Catalonha

Tèxte legit

Lo 17 de junh que ven, Aran celebrarà lo 25n anniversari de la reïnstauracion del Conselh General d’Aran, l’institucion maximala de govèrn del país occitan, que foguèt restaurada en 1990 après 156 ans d’inactivitat, e qu’es refortida ongan amb la nòva Lei d’Aran.
 
Dins l’encastre d’aquela efemerida, lo Conselh General d’Aran a aprovat a l’unanimitat una declaracion institucionala que remembra la recuperacion de l’institucion e que demanda al Parlament de Catalonha e al govèrn de la Generalitat que se desplegue immediatament la nòva Lei d’Aran, mai que mai en çò que tanh a l’exercici de l’autogovèrn e a la proteccion de l’usatge de l’occitan. La declaracion demanda “eth desplegament immediat e efectiu dera Lei” d’Aran, “maugrat eth moment de dificultat que passen totes es institucions”.
 
Pel sindic d’Aran, Carlos Barrera, “ei fòrça important de poder decidir per consens ua declaracion institucionau de totes es fòrces politiques representades en Conselh Generau d’Aran, entara celebracion des 25 ans dera reïnstauracion deth Conselh Generau d’Aran, e per tant, era reconeishença der autogovèrn dera Val d’Aran”.
 
 
Vesita oficiala al Parlament
 
Barrera a anonciat que lo 15 de junh de que ven, lo Plen del Conselh General d’Aran vesitarà lo Parlament de Catalonha e explicarà als membres del burèu “quini son es besonhs e es enjòcs dera Val d’Aran entà poder exercir damb plenitud eth sòn autogovèrn. Aguest acte serà fòrça important, entà méter en valor era volontat d’un pòble d’auançar enes ahèrs publics qu’influissen en benefici des sòns ciutadans, e qu’assoliden era realitat dera existéncia dera capacitat d’autogovèrn deth Conselh Generau d’Aran”, çò manifestèt lo sindic.
 
Après un matin de trabalh, la delegacion aranesa serà objècte d’una recepcion institucionala.
 
 
L’encastre istoric
 
Après la desfacha de Murèth en 1213, França s’apoderèt dels territòris occitans secutats per la Crosada contra los catars, e Catalonha virèt sos uèlhs vèrs la Mediterranèa. Mas los araneses decidiguèron de demorar del costat la Corona de Catalonha e Aragon, que reconeissiá l’organizacion administrativa aranesa per mejan de divèrses tractats e documents. Cal soslinhar lo document conegut coma la Querimònia, un privilègi que configurèt e donèt la legitimitat als dreches istorics d’Aran de 1313 a 1839. Se tracta d’una compilacion dels usatges e de las costumas dels araneses per lor donar una valor legala. Es un document que balha de privilègis e de dreches a las autoritats del petit país occitan. La Querimònia establissiá pels araneses la liura e franca possession de lors bòsques e montanhas, de l’aiga, de la pesca e de la caça, e tanben qualques exempcions d’impòstes en mai de la reconeissença del regim economic tradicional. Mas, sustot, la Querimònia restaquèt Aran a la corona reiala de Barcelona, en evitant aital lo risc que la Val tombèsse dins las disputas feudalas entre senhors. Lo resultat de tot aquò es l’istòria d’un país autogerit, liure de feudalisme, qu’encara uèi lo jorn la majoritat de son territòri es de titularitat publica.
 
Quand Catalonha perdèt sas institucions e sas libertats, après la desfacha de 1714, Aran conservèt sas institucions, e mai se foguèron contrarotladas per las autoritats espanhòlas. Mas en 1834, lo Reialme d’Espanha suspendèt lo Conselh General d’Aran e impausèt al país lo nòu regim administratiu general de l’estat espanhòl, en tot integrar de fòrça Aran dins la província de Lhèida.
 
Après 156 ans, en 1990, se restabliguèt lo Conselh General d’Aran. Lo govèrn autonòm de la Generalitat de Catalonha escotèt las revendicacions aranesas e restabliguèt l’institucion aranesa qu’a partir d’aquel moment gerís sas politicas en educacion, santat, cultura, environament, agricultura e torisme. Aquela lei de 1990 desenant s’es actualizada.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega". Igualada (PP.CC.)
4.

Fel.licitats, i per molts anys, i que mentre els Catalans, manem una mica al nostre País, seguirà existint.
Per tot el que ens uneix...
Visca l'Occ, Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Guilhabèrt de Castre Montsegur
3.

#2 Après la desfacha de Murèth en 1213, França comencèt sonque de s’apoderar dels territòris occitans secutats per la Crosada contra los catars, e Catalonha virèt sos uèlhs vèrs la Mediterranèa. Mas los araneses decidiguèron de demorar del costat la Corona de Catalonha e Aragon, que reconeissiá l’organizacion administrativa aranesa per mejan de divèrses tractats e documents. Çaquelà, non demandèron pas als autres Occitans cap a quina corona se volián virar. Corona anglesa occitanofòna ? Corona del sant empèri roman germanic ? Corona d'Aragon ? O coronassa de França ? Pauc probable qu'una majoritat agèsse causida la darrièra… Es un pauc coma lo referendum subre la constitucion europèa ultraliberala : çò melhor èra de nos demandar subretot pas un vejaire ! E subre aquel punt precís, França non a pas jamai cambiat vertadièrament.

Un Aranés es un Occitan excepcional, que subre aqueste meteis punt, li foguèt demandat un vejaire. Ni mai, ni mens.

  • 4
  • 0
Emmanuèl Isopet
2.

"Après la desfacha de Murèth en 1213, França s’apoderèt dels territòris occitans secutats per la Crosada contra los catars" es aprèp lo tractat de Meaux/Paris de 1229 (entretemps lo comte de Tolosa avia reconquistat gaireben tot son comtat).
Per contra 1213 es plan lo moment ont Barcelona quita sas ambicions territorialas sus aqueste parçan nord-pirenenc.

  • 3
  • 2
Emmanuèl Isopet
1.

"Après la desfacha de Murèth en 1213, França s’apoderèt dels territòris occitans secutats per la Crosada contra los catars" es aprèp lo tractat de Meaux/Paris de 1229 (entretemps lo comte de Tolosa avia reconquistat gaireben tot son comtat).
Per contra 1213 es plan lo moment ont Barcelona quita sas ambicions territorialas sus aqueste parçan nord-pirenenc.

  • 3
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article