Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha e Aran: comença la “desconnexion” d’Espanha

Lo Parlament catalan desobeís al Tribunal Constuticional espanhòl e apròva las leis que menaràn lo país a l’independéncia

Catalonha e Aran an començat la “desconnexion” de l’estat espanhòl. Ièr, dimècres, lo Parlament de Catalonha aprovèt, dins una jornada plena de tensions, las conclusions adoptadas per la comission sul procès constituent, un tèxt que reconeis la necessitat d’un recors a de “mesuras unilateralas” per avançar vèrs l’independéncia e que fixa onze estapas de seguir per anar vèrs l’independéncia del país. Lo tèxt precisa que se farà d’un biais “unilateral” après un refús perlongat del govèrn espanhòl de negociar amb los catalans.
 
Malgrat l’enebicion del Tribunal Constitucional espanhòl de vòtar aquel tèxt, los grops parlamentaris de Junts pel Sí (JxSí, Amassa per l’Òc) e la Candidatura d'Unitat Populara (CUP) profechèron lor majoritat per demandar d’inclure lo debat e lo vòte del tèxt dins l’òrdre del jorn. Lo tèxt s’aprovèt amb 72 vòtes en favor e 11 contra. An votat en favor los deputats de JxSí e de la CUP, del temps que Ciutadans e Partit Popular an quitat l’emicicle. Los socialistas son demorats dins la cambra mas an refusat de votar, e lo grop parlamentari Catalonha Si Que se Pòt (CSQP) a votat contra.
 
 
Un debat plen de tensions
 
Lo debat e votacion sus aquel tèxte èra pas a l’òrdre del jorn, car lo Tribunal Constitucional espanhòl o aviá enebit. Es per aquela rason que, quand los deputats Jordi Turull (JxSí) e Anna Gabriel (CUP) demandèron de l’i inclure, la presidenta del Parlament lor pausèt la question s’èran “conscients” de l’avertiment del Tribunal Constitucional. “Çò que ne sèm conscients es del mandat democratic del 27 de setembre”, çò respondèt Turull de temps que Gabriel apondèt: “Nosautres per l’independéncia avèm pas paur”.
 
Es a partir d’aquel moment que comencèt un debat plen de tensions, ont los grops espanholistas reprochèron als independentistas de “violar la lei” e d’ “atemptar contra l’estat de drech”. Ensagèron que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, empediguèsse aquel debat e lo vòte que deviá succedir, mas Forcadell precisèt que sa sola foncion èra d’“organizar lo debat” e que “la responsabilitat” èra dels deputats.
 
 
Reaccion d’Espanha
 
En seguida, lo president interimari del govèrn espanhòl, Mariano Rajoy, demandèt al procuraire de l’estat que prenguèsse de mesuras del temps que contactèt los caps del Partit Socialista (PSÒE), de Podèm e de Ciutadans, per lor raportar las mesuras que prendrà, que se concretizaràn divendres dins l’encastre d’un conselh dels ministres.
 
Lo secretari general del PSÒE, Pedro Sánchez, manifestèt son sosten a Rajoy. Sánchez exigís que se complisca la legalitat en Catalonha e qualifiquèt d’”error grèva” l’acte del parlament catalan. En mai d’aquò, demandèt a Rajoy de “prene l'iniciativa per fer espelir una solucion politica”.
La vicepresidenta interimària Soraya Sánchez de Santamaría metèt dirèctament en causa Carme Forcadell en disent qu’aviá pas seguit l'òrdre del Tribunal Constitucional per empedir lo vòte de las conclusions de la comission del procès constituent.
 
 
Resson dins los mèdias
 
Vilaweb: 72 vots a favor i 11 en contra: el parlament obre la via unilateral
 
Ara: JxSí i CUP ratifiquen les conclusions del procés constituent i desafien el TC
 
La Tribune: La Catalogne désobéit ouvertement à l’Espagne
 
The Guardian: Separatist movement in Catalonia steps up battle with Madrid
 
The Washington Post: Catalan parliament defies top court ruling against secession
 
Newsweek: Catalonia to push for independence despite spanish refusal
 
Telesur: España: Parlament aprueba desconexión de Cataluña
 
TG Mediaset: Catalogna, il Parlamento vota lʼavvio della separazione dalla Spagna
 
EuroWeekly: We dont need your approval: Catalan independence edges closer to reality
 
Bloomberg: Catalonia Approves Plan to Secede From Spain Amid Deadlock
 
Fox News: Catalan parliament defies top court ruling against secession
 
Espresso: Catalunha promete avançar com secessão com ou sem aval de Madrid
 
La Stampa: Il parlamento catalano sfida la Spagna: avanti con le leggi per l’indipendenza
 
La Tercera: Parlamento de Cataluña desafía a la justicia y aprueba texto que los “desconecta” de España
 
Russia Today: El Parlament de Cataluña aprueba la vía unilateral para la desconexión con España
 
 

El parlament desconnecta del TC i vota les...por vilawebtv

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
8.

By, By, spain.
I espero que per sempre.
Visca la Terra...Lliure! Ah, i Despertaferro!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Adam Cargol Gruissan
7.

Alara, los araneses an pas lo dret de decidir? Quina vergonha!

  • 0
  • 0
Martin Agen
6.

Per de que i a pas de ressons d'aquel afar dins los medias de França? Los nacionalismes son totjorn sus la meteissa dralha: la del non-dich e de la premsa non liura !

  • 4
  • 0
Pirolet
5.

Fa bel brieu ja que lo PP e lo PSOE son desconectats de la realitat de Catalonha.

  • 9
  • 0
Francon Macambra
4.

Òsca per Catalonha e Aran

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article