Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Bretanha: an fach l’examen del Bac en breton, al risc d’aver zèro

Quinze liceans de terminala an causit de passar l’espròva de matematicas del bachelierat en breton, e revendican lors dreches lingüistics davant lo refús del rectorat

| Fulup Jakez
Quinze escolans de terminala del licèu Diwan de Karaez (Bretanha) an decidit de passar lors espròvas en lenga bretona malgrat lo refús categoric de l’Acadèmia. ‘Prenèm lo risc d’aver zèro, lo risc d’aver pas nòstre bac. Mas lo prenèm per far avançar la causa’, çò declara un dels liceans a Ouest France. La decision la prenguèron fa tres setmanas e ‘es pas una accion rebèla mas una accion chifrada’, çò apond en precisar que ‘çò important èra que [lors] parents foguèsson al corrent, pr’amor que son eles que pagan [lors] estudis’.
 
Sostenguts per plusors personalitats militantas bretonas, los quinze liceans demandan que lors examens sián corregits coma los autres.
 
De far los examens en breton es una revendicacion de plusors annadas dins aquel licèu ont los escolans estúdian en francés e en breton, mas an totjorn rescontrat una manca de dialòg. Al Bascoat es possible, del costat nòrd òm es autorizat a passar las espròvas d’istòria-geografia e de matematicas.
 
En mai d’aquò, en 1979 un candidat passèt son bachelierat en lenga bretona, coma ben rapòrta Ouest France.
 
 
Una assetada de protèsta
 
Los escolans faguèron lors examens aqueste divendres passat d’ora de matin. Puèi, a 17h se tenguèt un sit-in davant l’ostal de las entrepresas de Karaez, amb la participacion de divèrsas personalitats e una conferéncia de premsa ont los liceans expliquèron lor cambada.
 
Podètz trobar en pèça joncha las revendicacions dels liceans, en breton e en francés.

 
 

 


 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pas sup
5.

Lo resumit es :

Los Bretons son colhuts, los occitans descolhats !

  • 2
  • 1
francesc palma
4.

Urrà ! Urrà ! Urrà !
Visca la libertat dels pobles.

  • 4
  • 0
President Manu Paris
3.

Sembla a una presa d'ostatge politica, non? Praubes joens qui probable ne saben pas çò que fasen

  • 3
  • 10
Alan Roch Carcassona
2.

Òsca per aquesta accion ciudadana ! D'idèias pel licèu Calandreta a venir ?

  • 20
  • 3
Pirolet
1.

Se bòtan en lançaires d'alèrta per las lengas. Òsca per aqueles joves e per lor coratge! N'i aguèsse un pauc d'en pertot, vendriá un problèma pels jacobins acarnassits; e pels mèdias que se veiriá obligats de ne parlar. E pauras petetas televisivas, cargadas de prejutjats : sauprián pas qué dire! Enfin, si: dirián quicòm, de bestièsas coma sempre.

  • 21
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article