Bandièra01 1180x150: La Passem

Opinion

Quala transicion energetica (II)

Maime Caillon

Maime Caillon

Engenhaire de formacion, militet dins mai d'una associacion ecologista dempuei sos 19 ans.

Mai d’informacions
Dempuei la debuta dau mes d’octòbre, lo projecte de lei de transicion energetica per la creissença verda es debatut a l’assemblada nacionala. Au mes d’aust, vos aviá parlar dau projecte de societat que portariá quela lei e mas objeccions, mos dobtes sus la compreesion de l’enjuec ecologic que devem faciar. Pertant, finissiá sus una nòta quasi positiva: los objectius concrets nos podián benleu menar sus la dralha d’una societat de la sobrietat.
 
Veiquí los objectius chifrats que Ségolène Royal vòu atenher mercés a sa lei:
 
— Redusir las emission de gas a efiech de serra de 40% entre 1990 e 2030 e los divisar per quatre d’acianta 2050 (lo famós factor 4);
 
— Redusir la consomacion energetica finala de 50% en 2050 per rapòrt a 2012 e portar lo ritme annuau de baissa de l’intensitat energetica finala a 2,5% d’acianta 2030;
 
— Redusir la consomacion d’energias fossilas de 30% en 2030 per raport a 2012
 
— Portar la part dau nuclear a 50% dins la produccion d’electricitat d’acianta 2025.
 
Daus objectius clars e que me sembla a la vetz ambiciós mas sus un periòde de temps pro long per que puescham pensar qu’i ribarem. La reduccion d’emission de gas a efiech de serra serà mauaisada quand sabem que fai mas aumentar. Es liada a la reduccion de la consomacion d’energia fossila que l’objectiu es tanben ambiciós quand coneissem las volontats de desvelopar lo gas d’eschiste. Per çò de l’intensitat energetica, pense que quò necessita una explicacion: s’agís de la consomacion energetica per punt de PIB. La quantitat d’energia utilizada per unitat de richessa produsida.
 
De segur, nos faudrà veire lo contengut de la lei per saubre si quilhs objectius porràn èsser realizats. Lo trabalh parlamentari serà essenciau. Malaürosament, comença fòrça mau. Los deputats UMP, dins un grand esperit democratic, se son lançats dins l’obstruccion de l’estudi dau texte. La guerrilha daus esmendaments es lançada. Quò  monstra lor interest per los ciutadans, l’ecologia e l’avenir de la planeta. 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article