Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Opinion

L’istòria de la granhòta dins l’ola d’aiga

Cristina Barnier

Cristina Barnier

Cristina Barnier es regenta a la retirada. Menina de 3 felens, es reconvertida en contaira occitana, mas tanben fa de poèmas e haikus, d’aquarèlas, de poèmas afichas

Mai d’informacions
Aquesta fabla/experiéncia, datariá de la fin del segle XIX. Mercé a Olivier Clerc que la botèt a l’onor dins son libre La grenouille qui ne savait pas qu’elle était cuite, ...et autres leçons de vie, revirada en occitan, per Cristina Barnier.

 
Imaginatz una ola plena d’aiga freja, dins la quala nada tranquillament una granhòta. Lo fuòc es alucat dejós l’ola. L’aiga caufa doçament. Ja, es tebesa. La granhòta tròba aquò puslèu agradiu. La temperatura contunha de pojar. Ara, l’aiga es vertadièrament cauda. La granhòta comença de trobar aquò desagradiu, mas es talament aflaquida qu’endura sens reagir. La temperatura va pojar atal, fins al moment ont la granhòta finirà per còire e morir, sens jamai se salvar de l’ola. Ça que la, se cabucèt dins una ola a 50 grases, donariá sul pic un còp de patas salutari, e se trobariá defòra.



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

Remarcabla descripcion de la montada de l'autoritarisme neoliberal dins las societats democraticas. Totas las democracias i son a crebar coma aquesta paura granhòta…

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article