Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Las tres leiçons de Dàvid Grosclaude

| Nadyne Vern-Frouillou
La cauma de la fam menada a tèrme per Dàvid Grosclaude, dempuèi lo ponch de vista politic, nos a daissat tres leiçons que, se las volèm aprene, pòdon cambiar la situacion occitana e far un saut qualitatiu dins los tempses avenidors. La primièra leiçon es que i a pas res d’impossible e que se pòt aténher las tòcas se se trabalha amb constància e disciplina. Dich d’un autre biais, la sola lucha que se pèrd es la que se quita. Tròp sovent qualques unes an considerat que la lucha per la lenga e la cultura occitanas èra una quimèra e una utopia, e que l’agonia de la cultura èra irreversibla e, doncas, valiá pas la pena de destinar d’esfòrces en un combat predestinat a la desbranda. Grosclaude a demostrat çò contrari: la lucha se pòt ganhar e solament cal èsser decidit e trabalhar en consequéncia. Cal pas creire que lo combat es perdut; mas cal afrontar cada batalha amb realisme, disciplina e imaginacion.
 
La segonda granda leiçon es una leiçon que fa de temps que la còla de Jornalet la defend: l’unitat d’accion. Grosclaude e son accion an atengut l’unitat de tot l’occitanisme en defensa d’un objectiu concret e tangible. D’occitanistas de drecha e d’esquèrra, independentistas e autonomistas, de maximalistas e de minimalistas, de militants de partits occitans o franceses, d’occitans de França, d’Espanha, d’Itàlia e de Mónegue, totes se son amassats dins lo sosten e la solidaritat. Lo movement nacional es estat, benlèu pel primièr còp dempuèi de decennis, un vertadièr movement nacional. Divèrs e complèxe, cèrtament, mas un sol movement fin finala. L’unitat fa la fòrça e l’estat francés a cedit solament quand a vist la magnitud e lo potencial del nòstre movement. Alavetz, cal que cadun trabalhe dins son domeni, mas en amassant las fòrças per las grandas questions e las grandas mobilizacions.
 
La tresena leiçon es qu’es imperatiu que l’occitanisme faga una politica electorala e institucionala, pr’amor que lo trabalh concret d’un sol elegit pòt èsser formidable, coma En Grosclaude o a demostrat. Los elegits veïculan e canalizan la pression populara quand n’i a pas pro amb las protèstas e las mobilizacions per carrièras. Cal que qualqu’un ne recuèlha l’esperit e convertisca las revendicacions en realitats tocablas. Cal de cònsols, de conselhièrs, d’elegits regionals, departamentals, estatals e europèus que sián occitanistas, al delà del partit o de la coalicion ont se presenten. Se fa mestièr, cal agir amb astúcia e generositat per arribar a las institucions. Es evident qu’avèm de besonh de partits unicament occitans, mas tanben es vertat que i a d’occitanistas dins los partits de clau francesa e eles son tanben necites per aténher d’objectius concrets. I a pas una estrategia comuna de reüssida, mas en cada eleccion e en cada domeni territorial l’occitanisme deuriá èsser pro abil per garentir la maximala preséncia d’occitanistas dins las institucions.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lafontan
14.

Que visca l'unitat, sèm sul bon camin quora tornam trapar l'esper, son pas qualques "pissa vinagre" que nos faran perdre lo moral retrobat !!!! Unitat e tenacitat !

  • 6
  • 1
antalya apraquital
13.

#12 Soi pas al fial del d'aquòs de l'occitanistum, pr'aquò me sembla qu'avetz plan parlat..!
Tròp sovent nòstras revòltas an estat "cadun per e lo pelharòt per totis".
Ara se vèi que sem pas fotut d'aver una pensada unitaria de sosten acarats a una accion granda. Es aqui nòstre malastre ! Avem pas sabut nos recampar a l'entorn d'un accion.... e aqui se vèi tanben la nòstre impossibilitat de nos governar nosaus metesi...!

  • 4
  • 1
Billy Joel Occitània
12.

Dins l'occitanisme i a totjorn un arlèri per criticar. Vesi dos messatges vergonhables aicí:

#6 Bay, desparlatz totalament. "Guèrra ne i a pas" ? Vos garçatz de nautres, cresi, o benlèu, emai sètz gascon avètz pas legit Pèir de Garròs que disiá ja que lo combat per nòstra lenga n'es una, de guèrra. Guèrra i a pas, quand se tracha de la quita subrevida de nòstre occitan? Sabi pas çò que vos cal. Un autre comentari ditz que reglatz de problèmas personals, aquò m'estona pas.

#7 Comprenèm vòstre "trebol", dòna Verny. Sabètz plan que çò qu'es bon per Bastir o es pas per vòstre partit. Botatz que vòstres novèls auripèls pseudo-maximalistas enganan pas degun. Vòstre partit, lo coneissèm, a pas jamai fait res. De polidas paraulas a bodre, e res mai.

  • 9
  • 4
Roth
11.

Quina vergonha sénher Darrigrand !
Purmèr : l'accion de D. Grosclaude, a la diferéncia de la de J.Lassalle, qu'èra totaument politic. Pr'amor lo problèma de la negacion de las lengas qu'ei politic.
Après las guèrras que son tanben culturaus... sustot uei lo dia !
Qu'avès informacions au ministèri ? E perqué donc las as pas comunicadas ?
Los joens ne s'i son pas trompats, qu'an sustienut detira. Que soi segur R.Lapassade qu'at averé hèit tanben, com l'avè hèit tà las Calandretas, quan d'autes arrosegavan los pès.
Que n'i a qui hèn, que n'i a qui non hèn que blagar...
Que'm sembla mei que reglas quauques comptes personaus, plan tranquilòt dens las pantoflas toas...

  • 14
  • 4
Pirolet
10.

E ben! sembla que los parlufièrs son contents d'aver lo ventre plen, eles!

  • 15
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article